Българите в САЩ гласуват на евровота във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис

На територията на Съединените щати българските граждани могат да гласуват в 5 избирателни секции във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. Те приемат избиратели от 7 сутринта до 8 вечерта местно време.

В САЩ  желаещите да подадат своя глас в изборите за членове на Европейски парламент трябва да отговарят на условието за уседналост. При гласуването, ако лицата не са в списъка на комисията, ще е необходимо да подпишат декларация. В нея те заявяват, че притежават адресна регистрация по постоянен адрес в България или друга държава-членка на ЕС през последните три месеца.

Това означава, че по-голямата част от сънародниците ни в САЩ нямат да могат да гласуват. На условията за гласуване отговарят предимно наши туристи и командировани тук служители.

При предишния вот за Европейски парламент повечето от българите, с които разговарях не бяха запознати с мярката за уседналост и бяха разочаровани, че не могат да се включат. Тогава се срещнах и с объркани студенти, които са временно в Америка, но не са били в страна от ЕС през последните три месеца. Предстои да се разбере дали този път разяснителната кампания е дала резултат.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33