Доброволци сигнализират за проблеми при вота в чужбина

Снимка: БНР, архив

Мрежата на доброволците и участниците в секционни комисии извън страната сигнализира, че има много български граждани в чужбина, които въпреки че имат адресна регистрация в България, не са успели да гласуват на евроизборите заради изискването за 3-месечен престой на територията на страна от Европейския съюз.

Димитър Иванов от организацията сигнализира за проблеми в една от секциите в Швейцария:

„Секционна избирателна комисия в Женева казват на българските граждани, че ако са живели в Швейцария, тоест ако не са живели в страна от ЕС 60 дни в последните три месеца, че нямат право да гласуват. Това не е вярно. Българските граждани в чужбина с право на глас са около 900 хиляди - един милион. От тях само триста хиляди са декларирали настоящ адрес извън страната. Говорим за граждани извън Република Турция, тоест има около 600 хиляди български граждани извън България, голяма част, които  живеят в страна извън ЕС, което въпреки това имат право да гласуват. Затова препоръчваме задължително да се направи тази проверка в регистър ГРАО, всеки български гражданин да я направи за себе си.“


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33