По-висока активност на евровота в Източна Европа

По-висока избирателна активност на европейските избори се отчита в много от държавите, където вотът се провежда днес.

В 21 страни избирателите имат право да отидат до урните днес, а в седем други вотът вече приключи. Това са Великобритания, Холандия, Ирландия,  Латвия, Малта, Чехия и Словакия.

Въпреки че традиционно избирателната активност на европейските избори е ниска и спада с всеки следващ вот, в много от държавите тази тенденция е обърната, сочат предварителните данни.

Например в Унгария над 30 % от избирателите вече са отишли до урните към 15 часа местно време, докато преди пет години активността е била 19,5 на сто. Страната често е критикувана от Брюксел за погазване на европейските принципи и ценности - особено по теми като бежанската политика и върховенството на закона.

В Румъния активността към 16 часа местно време е 31,4 на сто при 18,4 на сто преди пет години. В северната ни съседка се провежда и референдум, в който активността е 26 на сто.

По-висока избирателна активност има в Естония, като очакванията на местните анализатори са тя да прехвърли 40% в края на деня.

В Кипър отчитат двойно по-висока активност на европейските избори от страна на кипърските турци, сочат данните на избирателната комисия в страната. Към 16 часа местно време над 5,8% от турските избиратели са гласували при 2,5 на сто преди пет години. Очакванията са избирателната активност на евровота в Кипър да прехвърли 50% при 56 на сто през 2014 г.

Наблюдателите в Словакия предричат избирателна активност от около 20 на сто. Макар и ниска, тя е по-висока от 13-те на сто през 2014 година. Избирателната активност на евроизборите в Словакия е била най-ниската в ЕС от присъединяването ѝ към блока през 2004 г.

Към 9.30 ч. по Гринуич избирателната активност сред 3,8-те милиона хърватски избиратели беше 9,9 на сто. Това е с около 2 на сто повече от активността по същото време през 2014 година.

В Словения избирателната активност леко се повишава - към 11 часа (9 ч. по Гринуич) е регистрирана активност от 8,9 на сто. През 2014 г. тя беше 8,3 на сто.

Свързани новини

Девети преки избори за депутати на Европейския парламент

У нас, както и в други двайсет държави от Европейския съюз, се провеждат избори за членове на Европейския парламент. Българите ще изберат 17 души от кандидатиралите се 318 по пропорционалната система с национални листи на партии и коалиции и..

публикувано на 26.05.19 в 06:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип..

обновено на 08.05.19 в 18:59