Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-висока активност на евровота в Източна Европа

По-висока избирателна активност на европейските избори се отчита в много от държавите, където вотът се провежда днес.

В 21 страни избирателите имат право да отидат до урните днес, а в седем други вотът вече приключи. Това са Великобритания, Холандия, Ирландия,  Латвия, Малта, Чехия и Словакия.

Въпреки че традиционно избирателната активност на европейските избори е ниска и спада с всеки следващ вот, в много от държавите тази тенденция е обърната, сочат предварителните данни.

Например в Унгария над 30 % от избирателите вече са отишли до урните към 15 часа местно време, докато преди пет години активността е била 19,5 на сто. Страната често е критикувана от Брюксел за погазване на европейските принципи и ценности - особено по теми като бежанската политика и върховенството на закона.

В Румъния активността към 16 часа местно време е 31,4 на сто при 18,4 на сто преди пет години. В северната ни съседка се провежда и референдум, в който активността е 26 на сто.

По-висока избирателна активност има в Естония, като очакванията на местните анализатори са тя да прехвърли 40% в края на деня.

В Кипър отчитат двойно по-висока активност на европейските избори от страна на кипърските турци, сочат данните на избирателната комисия в страната. Към 16 часа местно време над 5,8% от турските избиратели са гласували при 2,5 на сто преди пет години. Очакванията са избирателната активност на евровота в Кипър да прехвърли 50% при 56 на сто през 2014 г.

Наблюдателите в Словакия предричат избирателна активност от около 20 на сто. Макар и ниска, тя е по-висока от 13-те на сто през 2014 година. Избирателната активност на евроизборите в Словакия е била най-ниската в ЕС от присъединяването ѝ към блока през 2004 г.

Към 9.30 ч. по Гринуич избирателната активност сред 3,8-те милиона хърватски избиратели беше 9,9 на сто. Това е с около 2 на сто повече от активността по същото време през 2014 година.

В Словения избирателната активност леко се повишава - към 11 часа (9 ч. по Гринуич) е регистрирана активност от 8,9 на сто. През 2014 г. тя беше 8,3 на сто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Девети преки избори за депутати на Европейския парламент

У нас, както и в други двайсет държави от Европейския съюз, се провеждат избори за членове на Европейския парламент. Българите ще изберат 17 души от кандидатиралите се 318 по пропорционалната система с национални листи на партии и коалиции и..

публикувано на 26.05.19 в 06:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключиха консултациите при президента за избор на служебен премиер

Със среща със заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров приключиха консултациите при президента, свързани с процедурата по избор на служебен премиер. На излизане от президентството Тошко Тодоров каза, че има..

публикувано на 29.03.24 в 17:09
Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Джефри Доналдсън.

Лидерът на северноирландската ДЮП подаде оставка заради обвинение в сексуално насилие

Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия сър Джефри Доналдсън подаде оставка след обвинения в сексуално насилие. Политикът и 57-годишна жена, обвинена в съучастничество, са били арестувани в четвъртък и разпитвани, преди да им..

публикувано на 29.03.24 в 17:01

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Няма намерени съмнителни предмети при проверката на търговския център в София, намиращ се на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Опълченска", за който беше подаден сигнал за бомба по-рано днес.  От СДВР съобщиха, че екипите на..

обновено на 29.03.24 в 16:56
Църквата

Храмът във Велико Търново чака година и половина подпис от МК, за да стане паметник на културата

Близо година и половина отне на Министерството на културата за подпис, с който беше изправена половинвековната грешка и църквата "Свети Николай" на майстор Колю Фичето във Велико Търново получи полагащия ѝ се статут на паметник на културата от..

публикувано на 29.03.24 в 16:55

Омбудсманът възрази срещу намерението на МОН за такса за второ явяване на матурите

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу намерението на Министерството на образованието и науката да въведе такса за повторно явяване на матура за повишаване на оценката.  Идеята е залегнала в наредбата за оценяване на резултатите от обучението..

публикувано на 29.03.24 в 16:34
Герхард Шрьодер

Шрьодер смята, че приятелството му с Путин може да помогне за спиране на войната с Украйна

В едно от редките си интервюта бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер защити приятелството си с президента на Русия Владимир Путин и поиска преговори за прекратяване на войната в Украйна.  Пред германската агенция DPА той заяви, че Германия и Франция..

публикувано на 29.03.24 в 16:33

Възобновяват строителните работи по АМ "Хемус"

С началото на строителния сезон се възобновяват активните строителни работи в участъка от Боаза до пътния възел "Дерманци" на магистрала "Хемус". За продължаване изграждането на аутобана са осигурени над 233,6 млн. лв. от републиканския бюджет. За..

публикувано на 29.03.24 в 16:27