Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-висока активност на евровота в Източна Европа

По-висока избирателна активност на европейските избори се отчита в много от държавите, където вотът се провежда днес.

В 21 страни избирателите имат право да отидат до урните днес, а в седем други вотът вече приключи. Това са Великобритания, Холандия, Ирландия,  Латвия, Малта, Чехия и Словакия.

Въпреки че традиционно избирателната активност на европейските избори е ниска и спада с всеки следващ вот, в много от държавите тази тенденция е обърната, сочат предварителните данни.

Например в Унгария над 30 % от избирателите вече са отишли до урните към 15 часа местно време, докато преди пет години активността е била 19,5 на сто. Страната често е критикувана от Брюксел за погазване на европейските принципи и ценности - особено по теми като бежанската политика и върховенството на закона.

В Румъния активността към 16 часа местно време е 31,4 на сто при 18,4 на сто преди пет години. В северната ни съседка се провежда и референдум, в който активността е 26 на сто.

По-висока избирателна активност има в Естония, като очакванията на местните анализатори са тя да прехвърли 40% в края на деня.

В Кипър отчитат двойно по-висока активност на европейските избори от страна на кипърските турци, сочат данните на избирателната комисия в страната. Към 16 часа местно време над 5,8% от турските избиратели са гласували при 2,5 на сто преди пет години. Очакванията са избирателната активност на евровота в Кипър да прехвърли 50% при 56 на сто през 2014 г.

Наблюдателите в Словакия предричат избирателна активност от около 20 на сто. Макар и ниска, тя е по-висока от 13-те на сто през 2014 година. Избирателната активност на евроизборите в Словакия е била най-ниската в ЕС от присъединяването ѝ към блока през 2004 г.

Към 9.30 ч. по Гринуич избирателната активност сред 3,8-те милиона хърватски избиратели беше 9,9 на сто. Това е с около 2 на сто повече от активността по същото време през 2014 година.

В Словения избирателната активност леко се повишава - към 11 часа (9 ч. по Гринуич) е регистрирана активност от 8,9 на сто. През 2014 г. тя беше 8,3 на сто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Девети преки избори за депутати на Европейския парламент

У нас, както и в други двайсет държави от Европейския съюз, се провеждат избори за членове на Европейския парламент. Българите ще изберат 17 души от кандидатиралите се 318 по пропорционалната система с национални листи на партии и коалиции и..

публикувано на 26.05.19 в 06:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Боцев

Бившият депутат Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев  Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори и се връща в общината като заместник-кмет. Въпреки, че от години водач на листата на БСП е..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

Атанас Величков не изключва възможността РСМ да изпадне в изолация след парламентарните избори

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май . Разликата между двамата е 176 446 гласа в полза на..

публикувано на 25.04.24 в 13:58

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево, научи БНР. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  За момента няма официална информация за резултатите от посещението. Но по..

публикувано на 25.04.24 в 13:46