Вотът на българите в чужбина премина спокойно, при засилен интерес

Снимка: БГНЕС

В 64 държави има разкрити секции за гласуване на европейския вот от наши сънародници. Общо секциите са 191. Вотът преминава сравнително спокойно и при засилен интерес от страна на българите.

В Гърция, където много наши сънародници избраха да прекарат почивните дни, са се образували опашки пред някои от 13-те избирателни секции. В южната ни съседка предварително са подали заявление за гласуване 50 000 българи.

В Неа Мудания се справят със засиления поток от гласоподаветели, съобщи пред „Хоризонт“ Веселина Мито:

„Имаме до този момент гласували близо триста. Хората пристигат от плажа по бански, гласуват, някои от тях си тръгват за България, а други си продължават почивката в Гърция".

Във Великобритания българските граждани гласуват активно на евровота и заради опасенията около Брекзит.

Пред "Хоризонт" Явор Данаилов, който живее от шест години на Острова, изрази съмнение доколко сред хората има разбиране по темата и за възможностите на Европарламента да повлияе на процеса. Въпреки това активността на еровота е по-висока спрямо пет години по-рано, а самото гласуване отнема максимум десет минути, допълни Данаилов:

„Пак  гласувах преди пет години. ... Може би един фактор много повлиява и хората, българите в чужбина трябва да знаят, че няма нужда от предварителна агитация да гласуват“.

Евроскептицизмът е основният мотив на голяма част от българите във Франция да гласуват, заяви Боян Туречки, който живее в Париж.

Минути преди да тръгне към избирателната секция в посолството, Туречки се е въоръжил с търпение за чакане на опашка:

"Нямам чувството, че ...  така, както имам познати, които са над 50-годишни и които са евроскептични, така има и младежи на по 25, които мислят по същия начин и обратното".

В Германия българската общност също гласува активно, но изборният ден преминава спокойно, съобщи Борислав Петранов от една от изборните секции в Берлин:

„Не  е имало часове, в които да няма нито един гласоподавател“.

Данните за гласуването на германските избиратели също сочат по-голяма активност спрямо предходния европейски вот, допълни Петранов, като се позова на местните медии.

По-висока активност на избирателите спрямо вота през 2014-та година има също в Австрия, Франция, Италия, Унгария, Румъния, Хърватия и Естония.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33