Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение пред някои РИК в страната

| обновено на 27.05.19 в 16:03
Снимка: БГНЕС

Продължава приемът на секционни протоколи в 26 РИК, която събира книжата от 420 секции в общините на Софийска област. Повече от 12 часа председателите на секционните комисии от София-област не могат да отчетат протоколите. Причината за забавянето отново е грешка в попълването на протоколите и отчитането на машинното гласуване. В кофите за боклук има бюлетини и чернови на протоколи за отчитане на преференции.

"Ако не си носим някаква храна, са ни дали вчера по едно кюфте и по едно кебапче с питка хляб. Айде, без храна ще издържим, обаче какво? Да припадаме ли вече? Струва ли си? Повече от 24 часа работим", коментираха чакащи.

"От Златица, от секциите, избирателните комисии, сме дошли в 02.00 часа през нощта тук. Слаба организация, блъсканица, хаос".
"Просто изнервени и повече няма да участваме въобще".
"Над 40 часа всеки един ще положи труд, за да вкараме някой в Европейския съюз, а да не се погрижат за самите хора, които организират това нещо", казаха председатели на секционни комисии.

Районната избирателна комисия работи на пълни обороти, но има много грешки, обясни говорителят на Областната управа Ваня Костадинова:

"Липсват изписани нули в протоколите там, където не е гласувано за партия или коалиция. В три секционни комисии наново са извадени бюлетините и са броени".

Масови грешки в протоколите във Враца

В районната избирателна комисия във Враца продължава да се приемат, обработват и поправят секционни протоколи. Приети са книжата на 280 от общо 317 секции в областта. Заради непоправими грешки ще се наложи повторно преброяване на бюлетини в над 10 секции. Основните грешки са при попълването на протоколите.

Десетки членове на секционните комисии чакат от нощта да отчетат резултатите. Десетки представители на секциите от отдалечените общини – Козлодуй и Оряхово, чакат с часове Районната избирателна комисия във Враца. “Тук сме от три и половина, кога ще минем е Божа работа! Но все пак сме на работа и би трябвало това нещо да се съобрази. Това чакане, хора, които спят по чували и по автобуси, това не трябва да е така“, коментира една от чакащите. Масово не са попълнени правилно т.нар. контроли, които са седем за хартиените бюлетини и единайсет за машинното гласуване. Заради грешки при изписването на резултатите за 10 секции ще се наложи повторно преброяване на бюлетините. Според говорителят на РИК Красимир Колев много от членовете на комисиите не са чели указанията на ЦИК за попълването на изборните книжа.

Объркано окомплектоване на страниците от протоколите във Велико Търново

12 часа продължи приемането на бюлетините и изборните книжа в Районната избирателна комисия във Велико Търново. Един от членовете на секционна комисия е получил на опашката тази сутрин инсулт, оказана му е медицинска помощ. Объркано окомплектоване на страниците от протоколите, което е направила Община Лясковец при раздаването на книжата на секционните комисии, е довело до разбъркване на страници с различни номера и това създаде проберем при отчитането на изборните резултати и напрежение тази сутрин между чакащите над седем часа комисии да предадат бюлетините. Резултатите ще бъдат зачетени, не е от правомощията на РИК да наложи санкция на Община Лясковец, посочи председателят на комисията Десислава Йонкова. При 61% извадка от протоколите ГЕРБ е първа политическа сила в областта с 30.9% от гласовете, БСП е втора политическа сила в област Велико Търново с 28.95%, следва ДПС – 9.28%, ВМРО – 8.68%, "Демократична България" – 4.7%. С квадратчето "Не подкрепям никого" са гласували 1312 избиратели.

В Ловешка област ГЕРБ печели с над 10% пред БСП

Окончателните резултати от изборите в Ловешка област сочат, че ГЕРБ печели с над 10% повече гласове от БСП, след като за партията на Бойко Борисов гласуваха 34,61 на сто от упражнилите право на вот. За социалистите гласуваха 24,29 на сто, за ДПС - 15,69%, а за ВМРО - 7,24%. Останалите партии и кандидати, участвали в изборите, получиха под прага за място в Европейския парламент.

Проблеми с попълването и окомплектоването на протоколите, грешките и несъответствията в тях доведоха до огромно забавяне при отчитането на резултатите от изборите в Ловешка област. Наложи се членове на секционни избирателни комисии да бъдат събирани през цялата нощ в Районната избирателна комисия, за да подписват новите протоколи. В седем от осемте секции в община Летница се е наложило преписване на протоколите заради несъответствия в номерацията на страниците им, поясни председателят на РИК Валентина Недялкова: 

"От общинската администрация не е обърнато внимание и всъщност протоколите се оказват със съвсем различни страници, т.е. не може да се приеме, че има протокол, не могат да бъдат сканирани, не могат данните да бъдат отчетени".

Недялкова допълни, че е имало и проблеми с отчитането на резултатите от машинното гласуване, а заради несъответствия в попълнените данни в протоколите и действителните гласове се е наложило две ловешки секции да броят повторно бюлетините. Тя обобщи на какво основно се дължат проблемите и забавянето при отичането на резултатите  от изборите:

"На неподготвеност на членовете на секционните избирателни комисии и на изключително подценяване от страна на политическите партии и коалиции, които са посочили своите кандидати в тези комисии".

Тя подчерта, че някои комисии не са имали нито един представител на проведеното обучение.

В Бургас ГЕРБ побеждава БСП с 8% разлика

При избирателна активност от 31.95 %, най-ниската регистрирана на избори в Бургаска област, водеща политическа сила е ГЕРБ с 29.51% от имащите право на глас, сочат данните на РИК Бургас при обработени 100% от протоколите. Следва БСП, която изостава с 8%. Непосредствено след това е ДПС с 18.99%. На четвърто място е ВМРО със значително по-нисък резултат от 6.49%. За бургаския независим кандидат Христо Симеонов са гласували 1417 души или 2.27% от гласоподавателите. Едва близо 9 хиляди души в цялата Бургаска област са се възползвали от машинното гласуване.

ГЕРБ води в Смолян с 33.27%

Политическа партия ГЕРБ води в изборния резултат в област Смолян с 33.27 процента от гласовете. Данните са от междинни резултати на Районната избирателна комисия в Смолян при 99 на сто обработени секционни протоколи. Втора политическа сила в областта е “Движението за права и свободи“ с 28,06 подкрепа. Гласовете за БСП са 20,47%. За ВМРО са гласували 3,27 на сто от избирателите, а вотът за "Демократична България" е 2,05%. Гласуването в областта на проведените вчера избори за европейски парламент са при 40 на сто избирателна активност. Гласовете от машинното гласуване са 6,03 на сто.

Изравняване между ГЕРБ, ДПС и БСП в Пазарджик

При 64% обработени протоколи от РИК в Пазарджик изборните резултати показват изравняване между ГЕРБ, ДПС и БСП. Най-активно са гласували в родопските общини. Към момента ГЕРБ събира 25.99%, следвана от ДПС с 24.63%. Междинният резултат за БСП е 24.58%, а за ВМРО - 7.35%. За "Демократична България" са гласували 3.37%, показва извадката. "Воля" събира малко над 3%. Слабо представяне за Волен Сидеров и Валери Симеонов с по 1%. Резултатите са при 29% активност за областта. Най-малката община - Сърница, е гласувала най-активно - 64.61%, следвана от Батак с почти 52%. Най-слабо са гласували в Панагюрище и Пазарджик. В РИК - Пазарджик не са пристигнали протоколите от секционните избирателни комисии в Панагюрище и Стрелча. Обработката на документите се извършва бавно заради много грешки при отчитането на машинното гласуване и невалидните бюлетини, каза говорителят на РИК Тони Власев:

"Процедурата е сложна. Има грешно записани гласове - къде действителни, къде недействителни. Машинното гласуване не е вкарано като гласове по протоколите и там възникват вече проблемите. Отчет има, но не е вкаран в хартиен протокол, не е прибавен към общия резултат. Чакаме от Стрелча и Панагюрище, за да приключим с всички комисии. Тук до обяд трябва да ги транспортираме, а пък ние кога ще ходим на ЦИК, не знам".

ГЕРБ първа сила в Хасково

С 32.82% ГЕРБ е първа политическа сила в област Хасково при обработени от Районната избирателна комисия 44.51 на сто от протоколите на секциите. Според междинните резултати БСП се нарежда на второ място с 24.43%, трета е ДПС с 22.51%. Следват ПП ВМРО с резултат 5.97% и Демократична България с 2.60%. Данните на РИК са към 6.00 часа тази сутрин.

БСП и ДПС почти изравнени в Благоевградска област

С 35,65% коалиция ГЕРБ-СДС е първа на евровота и в Благоевградска област. На второ място е БСП за България - 20,54%. Само с 0,64% по-малко на трета позиция се подрежда ДПС - 19,92%. Четвърта е ВМРО с 8,16 процента, 3,37 на сто е резултатът за „Демократична България“, партия „Воля“ е спечелила около 2% от гласовете. Близо 33% е избирателната активност, недействителните гласове са под 3 на сто. Преференциите в ГЕРБ и БСП изглеждат еднакво - след водачите на листи Мария Габриел и Елена Йончева, предпочитанията на избирателите са били към кандидатите с номера 5 и 7 - тоест  Асим Адемов и Лиляна Павлова от листата на ГЕРБ-СДС и Сергей Станишев и Деница Златева от БСП. Основната причина за забавянето в обработката на резултатите и немалкото сгрешени протоколи - близо 30 на сто, е фактът, че Благоевград бе рекордьор по промени в съставите на СИК, които надхвърлиха 60%.

Междинни резултати във Варна

Междинните резултати във Варна сочат, че ГЕРБ получава 33.43% от гласовете, БСП - 22.30%, ДПС - 12.7%. "Воля - Българските родолюбци" събира 7.78% подкрепа, ВМРО - 7.21%, "Демократична България" - 5.39%. Окончателните резултати за гласуването в областта се очаква да бъдат обявени днес.

БСП изпреварва ГЕРБ в Плевен

В Плевен най-много гласове е получила "БСП за България" при обработени близо 99 на сто от протоколите на секционните избирателни комисии. Разликата с ГЕРБ, които са втори, е 3.56%. 27.45% е активността област Плевен на изминалите избори за членове на Европейския парламент. Приемането на протоколите приключи около 9.00 часа.

ДПС първа в Кърджали

ДПС е първа политическа сила в област Кърджали, показват междинните резултати на Районната избирателна комисия. При обработени близо 70 процента от протоколите Движението получава над 65 на сто от действителните гласове. Втора след ДПС е партия ГЕРБ с 15,5% подкрепа, а трета е БСП с 8.2%.

ГЕРБ печели изборите в 10-и избирателен район - Кюстендил

ГЕРБ печели изборите в 10-и избирателен район - Кюстендил с над 7 пункта спрямо БСП, сочат окончателните резултати от вота, които станаха известни малко преди 13 ч. Трети са ВМРО. Избирателната активност е малко под 30%.

За ГЕРБ са подадени 12 777 гласа, за БСП 10 355 гласа, ВМРО взима 2828 гласа. Цели семейства в Кюстендил са наследници на бежанци от Македония преди повече от век и това обяснява високия резултат на войводите, коментират активисти.

РИК в Кюстендил се справи с работата си, но имаше и много трудности, призна председателят Красимир Петров: "Получи се известно забавяне, но то е продиктувано от обстоятелството, че имаше машинно гласуване в 56 секции, което забавя цялата процедура. Абосюлто вярно е, че има доста неподготвени членове на СИК. При всеки следващ избор са все по-неподготвени за съжаление. Може би трябва да се мисли за професионална изборна администрация с цел отпадане на този квотен политически принцип, който е при формиране на съставите".

В област Велико Търново разликата между ГЕРБ и БСП е 0,13 %

В област Велико Търново разликата между ГЕРБ и БСП е 0,13 % или 86 гласа в полза на партията на Бойко Борисов. Според окончателно обработените изборни резултати до урните са отишли само 31% от гласоподавателите, което е с над 20 на сто по-ниска избирателна активност от миналите евроизбори. 

За две години ГЕРБ успя да стопи в област Велико Търново разлика от над 4200 гласа от парламентарните избори и на евровота вчера получи подкрепата на 29,31% от гласувалите. БСП остава втора политическа сила с 29,18%. Прави впечатление, че недействителните бюлетини за БСП са повече от тези за ГЕРБ.

След водача Мария Габриел в областта най-много преференции от гласувалите за ГЕРБ получава четвъртата в листата Ева Майдел. При БСП след Елена Йончева втори по подкрепа е Сергей Станишев. При ДПС, която е трета политическа сила с 11,62 процента, втори по преференции е Делян Пеевски. За ВМРО подкрепата е 8,38%. "Демократична България" е с 4,44 на сто. Шестата политическа сила в областта е групата, гласувала с "не подкрепям никого" с 3,02% от вота.

Убедителна победа за ГЕРБ с 35,29 % в Пловдив

В Пловдив, при 100 % обработени протоколи на всички 477 Секционни избирателни комисии, резултатите сочат убедителна победа за ГЕРБ с 35,29 % от вота на гласоподавателите. За БСП са гласували 25,99 на сто от имащите право на глас.

Третата позиция в Пловдив е за ВМРО с 11,30 %. Следва "Демократична България" с 8,38 на сто.  С 3,60 % и 3,56 % са съответно "Воля" и ДПС .

ДПС получи най-много гласове на евроизборите в Шуменско

Движението за права и свободи получи най-много гласове на евроизборите в Шуменско. На втора и трета позиция са съответно ГЕРБ и БСП. Това сочат окончателните резултати от РИК-Шумен. За ДПС са дадени 35 % от всички действителни гласове, следват ги ГЕРБ с 23 на сто, и "БСП за България" с 18 %. ВМРО е на четвърта позиция с почти 6 на сто.  Избирателната активност е била 33 процента, с 5 на сто по-ниска от предишните евроизбори.

Проблеми с машинното гласуване в Кърджали

Технически екип към Районната избирателна комисия в Кърджали отчете проблеми с машинното гласуване. Машините са дали дефект, въпреки предварителните тестове, и това е наложило да бъде спрян електронният вот в три от секциите. Според инженер Васил Тодоров сред проблемите са били блокиране на печатащото устройство и невъзможност за прочитане на карточетеца.

"В една от секциите упражняват 4 човека вот, петият се явява и блокира машината, невъзможност да се продължи машинното гласуване, след което липса на данни във флаш паметта, която би трябвало да се прочете от изчислителния пункт към РИК. Липса на разпечатан протокол от машинното гласуване, за да може да се обобщи с хартиеното. Отчетени са бюлетините и нищо не е загубено и нищо не е подменено".

Според пълната обработка на протоколите, първа политическа сила в Кърджали е ДПС с 64,18 на сто, следвана от ГЕРБ с 15,8 и БСП - със 7,68 на сто подкрепа. Недействителните бюлетини са 2600.

Победа за ГЕРБ в Русе

ГЕРБ печели изборите в област Русе с 18 329 гласа срещу 14 843 за БСП, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Русе Мирослава Маркова, цитирана от БТА.

При обработени протоколи на всичките 336 секционни избирателни комисии на трето място е ДПС със 7 хиляди гласа, следвано от ВМРО с 5 хиляди и 600.

От правото си на глас са се възползвали 61 хиляди от общо 205 хиляди регистрирани в област Русе.

Окончателните резултати се забавиха заради грешки при отчитането на преференциите и въвеждането на резултатите от машинното гласуване, което е затруднило членовете на секционните избирателни комисии, обясни Маркова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52

Чий е кабинетът и други акценти от отминаващата седмица

Н а 9 април 103-ото правителство на България положи клетва. За пръв път служебен кабинет прави това в Народното събрание, а не пред президента заради промените в Конституцията. Държавният глава Румен Радев не пропусна да го напомни и се разграничи от новия Министерски съвет. Докато в МС старият кабинет предаваше властта на новия,..

публикувано на 14.04.24 в 09:54

Ще донесе ли реформата в ТЕЛК повече негативи, отколкото плюсове?

По-кратки срокове и по-голяма прозрачност са част от целите в одобрената реформа на ТЕЛК. Предвиждат се освидетелстване по документи и разпределение на случаен принцип, както и създаване на нови комисии в лечебните заведения. Промените влизат в сила в средата на годината. Сега в страната действат 75 ТЕЛК комисии . По данни на Министерството..

публикувано на 11.04.24 в 10:55

Арх. Стефан Цонев: Около 65-70% от сградите са некачествено санирани

Около 65-70% от сградите са некачествено санирани , обяви пред БНР арх. Стефан Цонев.  Експерти от Алианса за висока строителна култура провериха как е поставена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 сгради за 2 млрд. лв. от държавния бюджет. По думите на арх. Цонев проверката е установила множество дефекти . Една..

публикувано на 11.04.24 в 10:48