Антоанета Приматарова: Възможно е председател на ЕК да не бъде нито Вебер, нито Тимерманс

В ЕП не се очертава блокиращо мнозинство от евроскептични партии, категорична бе тя

Снимка: БГНЕС

„Изключително важно е това, че в Европейския парламент не се очертава блокиращо мнозинство от евроскептични партии. Това е една от големите новини“, каза пред БНР Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии, бивш заместник-министър на външните работи.

„В навечерието на тези европейски избори имаше две очаквания - че предстои нещо драматично, нещо революционно - в положителна или в отрицателна посока, и второ - че нещата ще продължат, като са били винаги“, обясни тя в предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“.

Приматарова уточни, че оттук нататък предстоят пет важни избора – на председател на Европейския парламент, на следващ председател на Европейската комисия, на върховен представител за външната политика на ЕС, на Европейския съвет и на президент на Европейската централна банка.

„В договорите на ЕС, в ДНК-то на ЕС и в практиката на ЕС е заложено, че трябва да има един сложен баланс в тези пет избора“, каза тя.

По думите на Приматарова напълно възможно е председател на Европейската комисия да не бъде нито Манфред Вебер, нито Франс Тимерманс.

„Не мисля, че това ще бъде нещо лошо“, категорична бе тя.

ЕНП и ПЕС нямат мнозинство вече в ЕП, така че двете партии, дори да достигнат до консенсус, не биха могли да наложат нито един от двамата кандидати, уточни тя и прогнозира, че изборът ще е отвъд тези две имена.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Антоанета Приматарова можете да чуете от звуковия файл.