Манфред Вебер обяви готовност за компромис

Лидерите на големи европейски партии спъват кандидатурата на Георгиева за председател на ЕК

Манфред Вебер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повечето председатели на политически групи подкрепят позицията „водещ кандидат за председател на ЕК“, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

„По-голямата част от групите са за позицията „водещ кандидат за председател на Европейската комисия“. Тя е традиционна за Европейския парламент и поставя началото на преговорите за бъдещето на ЕС“, каза той.

Кандидатът за председател на Европейската комисия от ЕНП Манфред Вебер заяви, че е готов на компромис за избора на наследника на Жан-Клод Юнкер:

„Сега трябва да постигнем обща позиция чрез механизма за вземане на решения в Съвета и Европейския парламент. Европейската народна партия е готова на всички необходими компромиси, защото знаем, че не можем да празнуваме голяма победа. Изгубихме места, но все още сме първата партия. Затова сме готови да седнем на разговори с всички останали, така че да стигнем до общо разбиране за бъдещето“.

Председателят на групата на европейските социалисти и демократи Удо Булман каза, че колегите му от ЕНП трябва да определят коя точно линия ще следват - тази на унгарския премиер Виктор Орбан, на австрийския канцлер Себастиан Курц или на един от основателите на ЕС Робер Шуман. На въпрос за водещия кандидат той отговори:

„Моята позиция е много ясна - ние ще се борим Франс Тимерманс да стане следващия председател на Европейската комисия. С всеки изминат ден виждам, че нашите шансове за мнозинство нарастват - и в Съвета, и в Европейския парламент“.

„За нас е важно следващият председател на Европейската комисия да представлява широкото проевропейско мнозинство и да има ясна програма за обновяването на Европа“ - тази позиция изрази в Туитър председателят на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Ги Верховстат.

Съпредседателят на групата на Зелените/Европейски свободен Алианс Ска Келер заяви, че на този пост трябва да бъде назначена жена:

„Мисля, че е крайно време - никога не сме имали жена за председател на Европейската комисия, изцяло ни липсва равнопоставеност на половете. И дори тук, в Европейския парламент, ако искаме да представляваме Европейския съюз, не можем да игнорираме половината от неговото население“.

Джонатан Бълок, евродепутат от партията „Брекзит“ и член на групата „Европа на свободата и пряката демокрация“ заяви, че неговите представители няма да участват в този процес, като се мотивира така:

„Ние не харесваме системата и не искаме да играем каквато и да било роля в нея. Ние искаме да кажем „довиждане“ на ЕС и да си тръгнем. Не желаем да участваме в мътни разговори зад закрити врата за бъдещия председател на Европейската комисия. Това трябва да реши ЕС“.

Почти всички лидери обаче застават зад процедурата за „шпиценкандидат“ - от състезанието кой да бъде кандидатът на съответната политическа сила, през дебатите между различните кандидати, до избора на председател на Европейската комисия от ЕП и Съвета.

В това състезание нито Мишел Барние, нито Кристалина Георгиева са участвали. Вебер, Келер и Булман твърдо не приемат на поста да бъде назначен човек, който не е преминал през различните етапи от надпреварата, не е изложил програмата си и не е казал какви политики ще следва пред широката публика. Тази теза ще бъде отстоявана и на очертаващия се като нелек Европейски съвет тази вечер.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59