Иван Боянов: Решението на ВАС няма да отмени вече наложени глоби по селската програма


Решението на ВАС няма да отмени вече наложени глоби по селската програма, заяви пред БНР юристът на Фонд "Земеделие" Иван Боянов.

Вчера Върховният административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите по програмата за селските райони. По тази методика досега се налагаха глобите за финансови нарушения при всички европейски проекти по програмата, в това число и скандално нашумелите къщи за гости. От публично известната информация към момента Европейският съюз е наложил санкции на България за 11 милиона евро заради къщите за гости, а Фонд "Земеделие" е санкционирал нарушителите с други 10 милиона лева. Глобите за къщите за гости, както и по другите мерки, са налагани именно по тази методика, утвърдена от Румен Порожанов в качеството му на директор на Фонда.

Според Боянов решението ще засегне евентуално бъдещите налагани санкции. Нормативният акт се отменя занапред, така че няма риск досегашните санкционирани да си търсят парите обратно през съда, изказа мнение той. 

"Основанието за налагане на санкция е извършеното нарушение. Тази методика определя единствено единен подход какъв да бъде размерът на санкцията. Тя не е основание. Това е много важно да се отбележи".

Според други юристи обаче отмяната на методиката ще даде шанс всички глобени по нея нарушители да си получат обратно парите, а санкциите, които Брюксел ни налага, да платим от държавния бюджет. Тепърва ще стане ясно дали някой ще носи отговорност за методиката.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33