Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 15 души, заподозрени в изнудване на бизнесмени и разпространение на наркотици, са задържани в Монтана

| обновено на 30.05.19 в 12:15
3
На входовете и изходите на Монтана има засилено полицейско присъствие.
Снимка: Любомир Андреев

Над 15 лица са задържани при мащабна акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и жандармерията в Монтана. Акцията е под контрола на Специализираната прокуратура.

Близо година е отнело разследването върху криминалния контингент, който се е занимавал с рекет, палежи, разпространение на наркотици, съобщи в Монтана заместник-главният прокурор Иван Гешев:

"Става въпрос за организирана престъпна група, занимаваща се с рекет, палежи, телесни повреди и други неща... Към момента са задържани над 15 човека, включително в София и Монтана. С лицата се работи. Проведени са над 25 претърсвания на различни обекти. Иззети са наркотични вещества, различни парични суми, хладно оръжие и други доказателства, които касаят разследването. В рамките на следващия ден ще стане ясно кои и колко лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и конкретните текстове, по които ще бъдат привлечени като обвиняеми. Съответно, екипът от прокурори, които наблюдават делото, ще прецени какви мерки за неотклонение ще бъдат искани... Работи се активно, мобилизирана е цялата Областна дирекция на Монтана, помагат и колегите от прокуратурата в Монтана...  За пореден път колегите от ГДБОП се справиха добре. Това е един от приоритетите на прокуратурата в последните няколко години- организирани престъпни групи, които тормозят местните жители в различни градове на страната... " 

Сред задържаните в София е и Мартин Антов от Монтана, свързан с делото "Килърите - 2". Към момента за Антов няма повдигнато обвинение, уточни Гешев:

"Знае се, че стои жена и известна охранителна фирма, която се занимава с тормоз над земеделски производители. Работи се и в посока, че сегмента на тази група е в две направления- рекет с насилствени действия и наркоразпространение. За специализираните структури и прокуратурата авторитети няма", обясни Гешев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кампания за почистване на града под надслов

Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет"

Ресторантьори от Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет". В инициативата им се включва като партньор и Община Добрич. Целта е в седмицата преди Великден градът да стане по-чист и по-приятен за всички свои жители, а хората, решили да допринесат за това с труда си, ще бъдат наградени с безплатни пици.  Надсловът..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Консулът ни в Одрин: Двама българи са пътували в катастрофиралия автобус в Турция

Все още се изясняват причините за инцидента в Турция, при който 11 души пострадаха, след като автобус с българска регистрация се преобърна. Инцидетът е станал 50 километра от граничния пункт "Малко Търново - Дерекьой". "14 души пътуват- 11 ранени - двама тежко, двама средни телесни наранявания, 7 с леки. Направени са  прегледи държавната..

публикувано на 20.04.24 в 09:51

Майкъл Милщайн: Това няма да е краят на конфликта Израел - Иран

Седмица на опасна ескалация на напрежението преживя Близкият изток, защото заклетите врагове Иран и Израел си демонстрираха - с огромен риск да влязат във война - какво биха могли да причинят един на друг, ако това стане. Иран за първи път нападна Израел не само чрез своята т.нар. ос на съпротивата. Ракетите и дроновете му бяха отблъснати без да..

публикувано на 20.04.24 в 09:46
Одеса, февруари 2024 г.

Нови руски атаки в Одеса и Черноморск

Украйна съобщи за нови руски атаки тази сутрин в Одеса и Черноморск. Страните от НАТО ще предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ. На ведоконферентна среща с министрите на отбраната от НАТО, а после и в обичайното си обръщение Зеленски..

публикувано на 20.04.24 в 09:12
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният (непалски) склон, наричан още "Жестокият път", като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за..

публикувано на 20.04.24 в 08:56

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19 донори в 29 различни болници в единадесет автономни общности в Испания, сочат данни на Националната..

публикувано на 20.04.24 в 08:47

Физическият факултет на Софийския университет организира виртуална разходка в ЦЕРН

Ден на отворените врати ще се проведе днес във Физически факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". По повод 135 години от преподаването на физика в него, факултетът ще предложи жива среща с ЦЕРН. В 13 часа е виртуалната разходка в ЦЕРН, а паралелно с това учените от Физическия факултет ще предлагат и разходки в..

публикувано на 20.04.24 в 08:38