Тренировка по обезвреждане на терористи се проведе в Дунав край Русе

4
Част от тренировката по обезвреждане на плавателен съд с терористи.
Снимка: Ася Пенчева, БНР

Тренировка по обезвреждане на плавателен съд с терористи и трафиканти на оръжие и хора, както и спасяване на ранен военнослужещ се проведе днес във водите на река Дунав при Русе. На демонстрацията присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирите на различните родове войски.

Такава реална бойна обстановка видяха на речен километър 496 на Дунав много граждани и висшето командване на Българската армия днес, когато се проведе тренировка за действия при предотвратяване на незаконен трафик на оръжие и хора с товарен шлеп по река Дунав.

След като плавателният съд беше овладян от морския специален отряд със стрелба и атака по вода и въздух, силите за сигурност демонстрираха евакуация на ранени с хеликоптер.

“Ситуацията по Дунава е малко по-сложна по принцип, защото това е плавателна река. В нормални обстоятелства има движение, има рибари, има гранична линия, която е по средата, така че тук е малко по-трудно да се отработват подобни ситуации, малко по-рисково, отколкото в открито море, където нещата са вече много по-ясни, макар че не по-лесни, в никакъв случай. Но нашите специални морски сили са добре тренирани“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов и оцени високо професионализма на тюлените.

Демонстрационната тренировка бе посветена на 140-та годишнина от създаването на военноморския флот, чиято люлка е Русе.


Галерия