Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Желев: Европа ще има шанс за силен лидер, когато той започне да се избира пряко

Ако Вебер оглави ЕК, ЕНП и Германия няма да могат да получат нищо друго в преговорите

Веселин Желев
Снимка: Ани Петрова

Ако разгледаме в обобщената картина - разпределението на местата в бъдещия ЕП - бих казал, че големите победители от евровота са либералите и зелените. Тези партии бележат значително увеличение на местата си. Либералите се качват над 100 от 68 преди, а зелените отиват на близо 70, а бяха 40 и няколко. 

„В големите западноевропейски страни тези партии също отбелязаха значителен напредък. Това са определено проевропейски, федералистки, прогресистки парти. За мен това е една реакция на обществата на предсказанията за дясно-популистка вълна в ЕС. Изглежда това е мобилизирало проевропейския електорат“.

Това каза за БНР политическият коментатор Веселин Желев. Той подчерта, че успехи бележат и дясно-консервативните и дясно-популистките партии във Великобритания, Франция и Италия, но подчерта:

„Трябва да отбележим че в тези държави останалият вот, взет заедно, е проевропейски и той е по-голям, включително във Великобритания, от този на евроскептиците и антиевропейсците“.

Вотът в България е бил „определено проевропейски“, а у нас текат процеси на европеизиране, допълни Желев в предаването "Събота 150" по "Хоризонт":

„Българският избирател отхвърли елементарната, примитивната, вулгарната антиевропейска пропаганда“.

Ниската избирателна активност у нас той отдава на „вътрешни фактори в последните месеци преди вота“ и най-вече на скандала „Апартаментгейт“.

Доколко една страна може да се намеси в избора на хората на петте най-висши постове в ЕС, зависи от нейното относително тегло в схемата за гласуване на Европейския съвет и на съвета на ЕС и от нейното място в основните политически семейства, коментира експертът:

„Сега сме изправени пред безпрецедентна ситуация, когато сформирането на мнозинство ще бъде трудно. ЕП и европейските институции излязоха от епохата, която продължи почти 15 години - на политическия комфорт на голямата коалиция. Сега политическо мнозинство, което да изтрае 4 години, ще трябва да е съставено от минимум 3 партии, а по-добре ще бъде да бъде от 4. Това прави нещата много трудно предвидими“.

По повод избора за нов председател на ЕК Желев изрази мнение:

„Европа ще има шанс да си избере силен лидер, когато европейците го избират пряко. Дотогава човекът на този пост винаги ще бъде резултат от политическа сделка“.

Ангела Меркел държи на кандидатурата на ЕНП и Манфред Вебер за председател на ЕК, но Франция е против. Според Желев, ако Вебер бъде избран „този път ще бъде много скъпо. ЕНП и Германия няма да могат да получат нищо друго. Всичко останало ще трябва да бъде дадено на тези, от които ще им зависи мнозинството през следващите пет години“.

Силният коз на Меркел в тези преговори е, че след разпределението на постовете идват преговорите за дългосрочния европейски бюджет, където Германия е най-големият платец, а въпросите се решават с единодушие.  

Желев е убеден, че би било „политически абсурд“ ЕНП да бъде изключена от управляващото мнозинство в ЕП:

„Прогнозирам, че ляво-либералните прогресистки партии ще се опитат да вземат колкото могат по-големи парчета от досегашната властна на ЕНП и по този начин да влияят върху върху нейната политика, върху курса на Европа“.

Еманюел Макрон е загубил вота във Франция от Марин льо Пен, но с разлика от 1% процент, а ляво-либерална формация, каквато е неговата, за пръв път печели толкова много европейски депутати, изтъкна Желев. Той подозира, че Италия ще е следващата най-горещата точка в Европа

„Това, което направиха италианците, е да се маргинализират сами и с изборите през март месец 2018 година, и сега с предварително изгубената им битка с ЕК за бюджета им. Те просто искат да нарушат правилата на еврозоната и на ЕС, на пакта за стабилност и растеж. Това няма да им бъде позволено от никоя комисия. Никой в Европа няма да посмее да се повтарят драмите с Гърция“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Танева

Имотите от държавния фонд - под наем или аренда само чрез търг

Отдаването под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се извършва само чрез търг. Това реши парламентът с окончателно приемане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така отпада възможността за провеждане на конкурси. Редът за разпределение на пасища, мери и ливади ще се извършва от комисия,..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанско село, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП - Монтана.  От снетите сведения от потърпевшата било изяснено, че престъплението е извършено преди две седмици в дома ѝ от 53-годишен местен..

публикувано на 28.03.24 в 15:56

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства...

публикувано на 28.03.24 в 15:54

Софийската митница с нов директор

Териториалната дирекция "Митница София“ е с нов директор - Павел Манченко, който до момента беше представител на Агенцията в Постоянното представителство на България към Европейския съюз.  Манченко има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е различни експертни и ръководни длъжности.  Досегашният ръководител на териториалната дирекция..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет, стана ясно от постановление на Министерския съвет. От 2016 г. ръководството на Русенския университет полага усилия за откриване на свой филиал в молдовския град Тараклия и с постановление на Министерския съвет това вече е възможно. В началото се предвижда обучението да..

публикувано на 28.03.24 в 15:46

Полицията във В. Търново задържа двама души за грабеж

Полицията във Велико Търново задържа двама мъже и една жена за грабеж на пътя край Полски Тръмбеш. Служител на фирма направи граждански арест на крадец на голяма сума пари от касата на своя работодател. Двама мъже на 19 и 45 години и 45-годишна жена са в полицейския арест като съпричастни за побой и грабеж на златни накити. Потърпевша е..

публикувано на 28.03.24 в 15:40
Ивана Георгиева от Дупница е в неизвестност от 22 февруари

Родителите на изчезналата Ивана обявиха награда от 50 000 лв. за този, който я намери

Родителите на изчезналата преди повече от месец 17-годишна Ивана Георгиева - Мария и Георги, обявяват парична награда от 50 хил. лева за всеки, който посочи местонахождението ѝ, даде информация за нея или я доведе. Това казаха двамата за БНР в Дупница днес. Кметът на Общината Първан Дангов подкрепя тази идея, но и отбелязва, че семейството не..

публикувано на 28.03.24 в 15:36