Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Резултатът от изборите показа нежеланието на българите за резки движения

Партиите се опитват да се рестартират, посочи социологът

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Основните изводи от евроизборите са свързани с нежеланието на хората за резки движения, каза пред БНР Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“. Социологът настоя в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“, че агенцията е предоставила точна информация в изборния ден.

„Икономиката се възприема по-добре в сравнение с други периоди. Това се потвърди пряко. Настоящата политическа картина не се радва на голяма популярност. Търсят се нови опции, но те липсват и това способства за по-ниската избирателна активност, която наблюдавахме“, каза Първан Симеонов.

По думите му около 2 млн. гласували не са толкова ниска активност, която все пак е била по-ниска, отколкото на предишните евроизбори.

„Първо, нямаше нови опции. На предходните беше г-н Бареков, преди това - формациите на Ковачки. Вотът за независими кандидати показва търсене на нови опции. В момента има стагнация. Грозноватата кампания също способства за ниската активност. Трябва да се има предвид също, че на евроизбори не може да се очаква чак толкова висока активност“, обясни Симеонов.

Основните опозиционни сили не успяха да убедят хората, че биха били добри управляващи, отбеляза социологът.

„Има вътрешни размествания в партиите. В ГЕРБ си личат лагерите, които един ден ще спорят за наследството на Борисов. Има мъртво вълнение и пренареждане и в ДПС. В БСП  Нинова ще търси разместване, партиите се опитват да се рестартират...“

Етническият вот също не е константна величина, посочи социологът.

„ДПС си дава сметка, че апетитите за контрол на този електорат стават все по-големи. ГЕРБ има нелоши проценти и в селата - опитва се да се вкорени в територии, които досега са били неприсъщи за нея“.

На въпрос за резултата ВМРО Симеонов отговори, че той не е изненада. „Двама се карат, трети печели“ - това е формулата за историческия резултат за формацията, смята социологът.

По думите му е успяла и „Демократична България“, включително защото в преференциалното състезание по-пълно се оползотворява нишата.

„Част от успеха ѝ се състои и в екзитпола. Започнаха и агитация в изборния ден и направиха силен финален спринт. По всичко личи, че социологията влияе“, подчерта Симеонов.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага  с промени в общинската наредба за организацията и..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна ваксинация - също се очаква внос днес, има и в момента налични . Но ако сега всички хукнат да търсят..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории. Тестват се най-вече деца във възрастовия периметър от 2-3 до 12 години, уточни д-р Калъчев...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори ".  Това коментира пред БНР Иван Таков - бивш председател на Софийската организация на БСП и..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15