Протести срещу стратегията за детето в София, Бургас и Сливен

| обновено на 02.06.19 в 19:53
5
Протестът в София срещу Националната стратегия за детето.
Снимка: Добромир Видев

Десетки протестиращи срещу Националната стратегия за детето организираха тази вечер шествие по централните софийски улици. Те изразиха несъгласието си със създаването на структури, подобни на норвежките, чиято цел, според тях, е търговия и отвличане на български деца.

Ето какво казаха протестиращите:

"Всеки един от тези, от които нещо зависи в момента, имат пряка или косвена връзка с НПО-тата и получават по нещо полекичка оттук-оттам, защото наистина става дума за пари. Ето, затова се опитват да ни игнорират по всякакъв начин".

"Долу ръцете от нашите деца!".

"Половин милион деца всяка година, според статистиката, са в риск от бедност и тъй като те не могат да решат този проблем, затова се заемат с другите".

Бургаските родители излязоха този път и с децата си на протестно шествие срещу "замразения" проект на Национална стратегия за детето. 

С плакати "Не пипайте децата ни", "Да запазим семейството" бургаски родители преминаха с протестно шествие по централните улици в града: 

"Вкарват клин в обществото между родителите и социалните служби, между родителите и държавата, между семейството, между родителите и децата".

"Тук сме, за да защитим децата на България, защото не сме съгласни с управляващите, не сме съгласни с въпросната стратегия, която казва, че е отхвърлена, а всъщност е прокарана в законодателството на България.

"И съм тук да заявя гражданската си и родителска си позиция, че съм абсолютно против всякакви стратегии, които са точно копие на норвежката детска система, от която съм пострадала аз самата и не искам това да се случи и в България.

Протестите ще продължат, казаха още родителите. Шествието премина от Бургаския свободен университет, по "Александровска" и стигна до Морското казино.

Протест срещу Националната стратегия за детето се проведе тази вечер и в Сливен, като част от четвъртия национален протест. Около 20-ина млади родители дойдоха в центъра на града да изкажат недоволството си от възможността частни компании да стават приемни родители и въвеждането на детско правосъдие. 

Организаторът на протеста Надежда Маргинова каза, че макар и да не съществува в правния мир Националната стратегия за детето, то в предстоящите законодателни промени ще има подобни текстове, които напомнят норвежкия вариант.

"В правна форма я няма, но е факт, че има промени в Закона за закрила на детето, които влизат от януари 2020 година. Факт е, че има нов Закон за социалната услуга, където също е в духа на стратегията".

Протестиращите родители настояха стратегията и подобни на нея законови мерки да не се приемат в България. "Не сме съгласни с тази стратегия". "Твърдо против прилагането на тази стратегия в България. Доказано е в други страни, че тя работи негативно".

Миналия месец премиерът Бойко Борисов заяви, че национална стратегия за детето няма и определи протестите като безпочвени.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33