Институтът за развитие на публичната среда оцени евровота с Добър 3,5

Снимка: cor.europa.eu

„ЦИК не си свърши работата качествено за изборите. Има доста пропуски в работата ѝ, които трябва да се отстранят преди местните избори“. Това каза пред БНР Диана Евтимова от Института за развитие на публичната среда, който днес заедно с „Алфа рисърч“ ще представят анализа си за преференциите, машинния вот и информираността на хората. Тя постави оценка „Добър 3,5“ на провеждането на изборите.

„Оказва се, че има доста неща, върху които изборната администрация трябва да поработи преди следващите избори за местен вот. Въпреки че има значително увеличение на хората, които са гласували с преференция на тези евроизбори спрямо предходните, има проблем при отчитането им с машинното гласуване, т.е. със сигурност има преференции, които не са пренесени коректно от машинното гласуване в окончателните секционни протоколи. Говорим за 1139 секции, в които това се е случило. Има случаи, в които изобщо не са пренасяни преференции от машинното гласуване в окончателния протокол, както и частично не са пренасяни – за някои кандидати са пренесени преференциите, но не за всички“, посочи Евтимова в интервю за предаването „Преди всички“. Според нея причина за това е неподготвената администрация.

Постоянна изборна администрация би могло да бъде разковничето, но това е въпрос и на политическа воля, подчерта Диана Евтимова. Тя призова да няма законодателни промени по-малко от 6 месеца преди избори.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33