Според анализ на Институт за развитие на публичната среда:

В много секции с машинно гласуване преференциите не са отчетени коректно

Снимка: БГНЕС

В близо половината от секциите с машинно гласуване преференциите не са отчетени коректно. Това казаха от Института за развитие на публичната среда, които представиха анализ на данните от изборите.

В 1130 секции от общо 3000-те, където е имало машинно гласуване, преференциите са били изгубени. Част от тях не са били пренесени в окончателния протокол, констатирани са частични пропуски при пренасяне на преференциите, както и технически грешки. Затова от Института препоръчват за машинното гласуване при местните избори есента да бъдат своевременно публикувани методическите указания за работа в секциите с машинно гласуване, да има промяна и опростяване на протоколите на секционните комисии, както и стандарти за осигуряване на тайната на вота при гласуване с машина.

В 309 секции гласовете с машина са повече от тези с хартиени бюлетини, а в 160 секции няма подадени машинно гласове на тези избори.

Проучване на "Алфа рисърч", направено по време на предизборната кампания, е отчело, че 64% от хората знаят за възможността да гласуват машинно, 61% - за възможността да се гласува преференциално. Голяма част от хората смятат, че Централната избирателна комисия не е контролирала достатъчно нарушенията на партиите.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33