Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни лидери отбелязаха 75 години от комбинирана сухопътна, морска и въздушна операция в историята.

Кралица Елизабет II почете саможертвата на участниците в десанта в Нормандия

Приключва визитата на американския президент във Великобритания

| обновено на 05.06.19 в 18:16
7
Британската кралица Елизабет Втора, участник във Втората световна война, отправи кратко и трогателно обръщение към гостите на годишнината в Портсмут:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световни лидери, включително намиращият се на държавно посещение във Великобритания американски президент Доналд Тръмп, се присъединиха днес към британската кралица Елизабет Втора в град Портсмут за отбелязване на 75-тата годишнина от съюзническия десант в Нормандия през Втората световна война.

Десантът е смятан за най-голямата комбинирана сухопътна, морска и въздушна операция в историята. Стотици ветерани заедно с представители на всички държави, сражавали се на страната на Великобритания, както и 16 държавни лидери, присъстваха на трогателната церемония.

Малко изненадващо бе да бъдат видени световни лидери като британския премиер Тереза Мей, президентът на Франция Еманюел Макрон и канадския премиер Джъстин Трюдо като актьори на сцената, които прочетоха откъси от писма на загинали след десанта техни сънародници. Както и Доналд Тръмп, който прочете откъс от молитва на тогавашния американски президент Франк Рузвелт.

Ветерани на повече от 90 години припяваха на актрисата Шеридан Смит, изпяла незабравими песни на Вера Лин. Те едва не скочиха при изпълнението на популярен от военните години „уги-буги“ танц.

Британската кралица, самата тя участник във Втората световна война, отправи кратко и трогателно обръщение към гостите:

„Преди 75 години стотици хиляди млади пехотинци, моряци и пилоти напуснаха тези брегове в името на свободата. В обръщение към нацията по това време моят баща крал Джордж Шести каза: „Това, което се иска от всички нас е нещо повече от кураж и твърдост. Ние имаме нужда от възраждане на духа, непобедима решителност“. Точно с това тези смели хора влязоха в битката, тъй като съдбата на света зависеше от техния успех. Много от тях никога не се завърнаха, а героизмът, смелостта и саможертвата на тези, които загубиха живота си никога няма да бъдат забравени. Със смирение и удоволствие, от името на цялата страна, всъщност от името на целия свободен свят, ви казвам: Благодаря на всички!“.

След церемонията кралицата лично разговаря с много от ветераните, същото сториха и световните лидери, които преди това бяха подписали съвместна декларация, в която се казва, че „се задължават да работят заедно за решаване на международното напрежение по мирен начин“.

Ерик Картър, 18-годишен по време на десанта, заяви пред Би Би Си, че не „не знае“ дали се е страхувал.

„Повечето от нас бяхме толкова млади. Беше като че ли си играем на каубои и индианци. Не мога да кажа, че наистина бях уплашен, защото как може да си уплашен, когато не знаеш какво ще се случи“, добави той.

Кралица Елизабет Втора припомни, че е присъствала на отбелязването на 60-ата годишнина от десанта.

„Някои си мислеха, че това може би е последното ми събитие от този род. Но военното поколение, моето поколение, е много издръжливо“, каза тя.

Президент на САЩ и първата дама Мелания дадоха снощи прием в резиденцията на американския посланик в Лондон, на който кралицата беше представена от принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс.

След церемонията, с която приключва тридневното държавно посещение на президента на САЩ във Великобритания, Тръмп ще отпътува за Дъблин за среща с ирландския премиер Лео Варадкар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29