Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историци обявиха Дракула за наследник на Второто българско царство

Професорите Пламен Павлов и Николай Овчаров се аргументират за връзките на румънския владетел с България

7
Проф. Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров
Снимка: Здравка Маслянкова

Румънският граф Дракула няма нищо общо с историите за вампири, категорични са историкът проф. Пламен Павлов и археологът проф. Николай Овчаров. Йоан Влад Трети Цепеш е влашки владетел от българо-кумански произход, наследник на династията Басараба, която е тясно свързана с българския цар Иван Шишман, категорични са двамата професори. Те доказват тезата си с поредица от документални изследвания на историческите хроники от 13-и до 16-и век. Дракула е наследник на Второто българско царство и държавност, заявиха днес във Велико Търново проф. Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров.

В историческите хроники граф Дракула фигурира с името Йоан Влад Трети, което е едно от доказателствата за българския му произход, защото до 13 век земите във Влашко са били български и са управлявани от българските боляри, а името Йоан е било задължително за българските владетели, посочиха историкът проф. Пламен Павлов и археологът проф. Николай Овчаров. С името Йоан Дракула фигурира в десетки влашки грамоти, които са запазени в Румънската академия на науките, посочи проф. Овчаров:

„Влад Цепеш е внук на Мирчо Стари, може би най-големият техен воевода. Това е всъщност съратникът на Иван Шишман в последните години. Но Иван Шишман и Мирчо Стари са най-последователните борци срещу османското нашествие на Балканите. Във всички влашки грамоти от 15-16 век винаги името Йоан върви отпред. Нещо, което румънските историци категорично избягват. Йоан е българското царско име. Всички български царе от 13-14 век от Второто българско царство носят отпред задължителното Йоан“.

Съществуват десетки исторически документи, доказващи, че през 14-и век влашкият митнически контрол е бил български, а първият влашки митнически закон е на дядото на Дракула - Мирчо Стари.

Прародителят на Дракула е боляринът Басар, погребан в историческата църква „Св. 40 мъченици“ в Търново. Открит е и неговият пръстен, поясни историкът проф. Пламен Павлов:

„Басар е очевидно или прародител на бесарабите, на династията от българо-кумански произход, или просто е някой от тях. Така че връзките им с Търново са категорични. Това на практика са владетели, които имат и българска идентичност“.

Дракула означава дявол, но това и историите за вампири не са относими за Йоан Влад Трети Цепеш, подчерта проф. Николай Овчаров:

„Дракула или Дракон идва от съвсем друго място. Идва от това, че бащата на Влад Трети – Влад Втори е членувал в Ордена на дракона, който е създаден в началото на 15 век имено за борба срещу турците“.

Дракула е роден през 1431 година, най-вероятно в Шесбург в Трансилвания, тогавашна Унгария, където баща му Влад Втори живее в изгнание. Майка му Василика или Снежана е молдовска принцеса.

Името Цепеш идва от пословичната му жестокост да набива османците на кол. В писмо до унгарския крал от февруари 1462 година Дракула описва втория си поход на юг от Дунав, когато завзема 17 града и избива 23 884 завоеватели, повечето от които са набити на кол, допълни проф. Пламен Павлов:

„Той е запомнен с тази феноменална жестокост, която, като се замислим, не е била толкова феноменална, тъй като в Средновековието не се церемонят с човешкия живот особено. Има различни обяснения защо е толкова жесток. Той на 13 години е изпратен като заложник в османския двор заедно с брат си Радо и там има едно обяснение, че понеже бил много непослушен, непрекъснато го наказвали и дори се опитали да го накарат да приеме исляма, на което той не се е съгласил. Мехмед Втори, великият турски султан, завоевателят на Константинопол, е имал някакви щения, сексуални, към по-малкия му брат, което, между другото, го пише византийският историк Хохондил, не го пише кой да е“.

Това озлобява Дракула и през трите периода на управлението си от 1448-а до 1476-а година той води непрекъснати войни с османците, цитират хроникьорите професорите Павлов и Овчаров.

В края на следващата седмица приключват археологическите разкопки на проф. Овчаров в свищовската крепост „Калето“, където вече има намерени артефакти – гюлета и монети, доказващи пребиваването на Дракула в крепостта през зимата на 1461-62 година.

Дракула е убит през 1476 година. Предполага се, че е погребан в създадения от него манастир Кумана на 50 километра от Свищов и на 30 километра от Русе.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41