Изследване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН:

Българинът – материалист, половината – готови да прекрачат закона

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българинът изцяло е съсредоточен върху постигането на материални блага. 81% от анкетираните в изследване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН казват, че българите трупат материални блага. За тях сметките в банката, притежанието на апартаменти и автомобили, екскурзии в чужбина и скъпи вещи са по-важни от идеалите и каузите.

От едно общество на идеали и възвишеност хората бяха принудени да оцеляват – с това си обяснявам високия процент на хора, които са ориентирани изключително към постигане на материални цели, коментира пред БНР проф. Емилия Ченгелова – зам.-директор на Института. 

Тя подчерта, че 46-50% от хората са склонни да нарушат правилата в името на постигане на лични цели. По думите ѝ, това е опасна тенденция. Проф. Ченгелова обясни резултата:

„Близо половината от хората считат, че законите са неадекватни, нерелевантни, трудни за приложение, пълни с различни вратички. Хората считат за съвсем приемливо и нормално да нарушават правилата, когато те им пречат. За тях добрият закон е този, който не пречи, а този, който поставя някакви препятствия, се счита за лош. Това не говори добре за нашата правова култура“.

Около половината от хората не приемат социалните норми и ги считат за остарели и неадекватни, отбеляза още проф. Емилия Ченгелова. По думите ѝ, само 34% са законопослушните.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33