Албена Петрович Врачанска: Постоянното търсене прави живота на артиста-философ по-интересен

Албена Петрович Врачанска
Снимка: личен архив
В рамките на 50-и МФ „Софийски музикални седмици”,  се състоя  концерт на Вероник Носбаум - сопран и Роман Носбаум - пиано (Люксембург) , които представиха новия компактдиск на Албена Петрович Врачанска "The Voyager: Мелодии за глас и пиано", създаден за дуо Носбаум от  Албена Петрович Врачанска  -  /внучка на самобитния композитор Андрей Врачански/. Световно признатата българска композиторка живее и работи в Люксембург от 25 г. и заема специално място в културния афиш на тази страна. Написала е над 600 произведения в различни жанрове, между които 4 камерни опери и 2 концерта за оркестър - единият е за туба, а другият двоен - за баритон саксофон и пиано.

Нейното творчество е своеобразен мост между културата на двете страни - България, където е родена и получава своето образование, и Люксембург, където тя се развива професионално и реализира.

Албена Петрович Врачанска гостува  в "Сценична треска" и разказва не само за живота и творчеството си, а и за философските си възгледи и търсения : "Ние сме в постоянен процес на търсене и това прави животът на артиста философ по-интересен... Евридика е образ на душата в страданието в подземието  на мрака."

Албумът "The Voyager: Мелодии за глас и пиано" излиза под престижния label Solo.musica и много бързо получава прекрасни отзиви от професионалната критика (klassik.de, pizzicato.lu, Ritmo Испания и много други). Представянето му  в Зала „България” е част от международно турне, включващо 8 концерта в Люксембург, България, Испания, Германия, Австрия, което започна в началото на май в Philharmonie Luxembourg.
"The Voyager Алюзия с моя музикален свят, идеята е малко автобиографична".

В прикачения звуков файл, освен интервюто с Албена Петрович Врачанска ще чуете и пиеси от албума й The Voyager.ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов проект на НАТФИЗ качва на сцената студенти и бивши възпитаници

Стартира нов проект на НАТФИЗ, благодарение на който на учебните сцени на академията публиката ще може да гледа 5 допълнителни премиери през сезона. В него си партнират настоящи студенти и вече бивши възпитаници. Първото представление по този проект имаше премиера миналия петък - „Три сестри“ по Чехов. Кои са останалите 4 заглавия,..

публикувано на 21.10.19 в 18:59
Ясен Гюзелев

Вълшебният свят на Ясен Гюзелев в изложба в галерия "Арте"

Оригинални илюстрации на художника Ясен Гюзелев по книги на Жул Верн и Пушкин са изложени в столичната галерия "Арте". Експозицията може да бъде разгледана до 26 октомври.      Именно за илюстрациите си за „Пътешествие до центъра на Земята“ Гюзелев получи награда в рамките на Московския международен панаир на книгата. Това е и последният проект..

публикувано на 21.10.19 в 17:10
Италианският певец и композитор Марио Бионди

Марио Бионди: "Музиката не е комерсиален продукт. Тя е душевност и начин на живот"

Марио Бионди притежава един от най-дълбоките, кадифени и разпознаваеми гласове сред съвременните джаз вокалисти. А тази вечер ще имаме шанса да чуем този глас и на живо в столичната зала 1 на НДК. Италианската звезда се завръща в България за своят втори концерт, след като през 2017-та зарадва всички свои почитатели със страхотен концерт в столичен клуб...

публикувано на 18.10.19 в 18:40
Роберт Янкулоски

Изложба представя творчеството на братята Милтон и Янаки Манаки

Изложбата „Манаки - история в снимки" представя фотографската дейност на братята Милтон и Янаки Манаки. Фотографиите, подбрани в експозицията, са резултат от близо 15-годишно проучване на куратора ѝ   Роберт Янкулоски. В изложбата, книгата и филма Роберт Янкулоски разказва за фотографското творчество на братята Милтон и Янаки Манаки...

публикувано на 18.10.19 в 14:26
Perturbator с концерт в София на 18 октомври

Има ли светлина, но и музика в края на тунела

Искате ли да се телепортирате хем в мрачните пространства на кибер звуците от 80-те, хем в лоното на ледените технологии от недалечното бъдеще? Напълно възможно, ако сте в София и посетите концерта на дарк, синтуейв, индъстриъл проекта Perturbator . Той е най-известното музикално начинание на французина Джеймс Кент, който идва у нас за..

публикувано на 18.10.19 в 14:10

Почина кубинската легенда на балета Алисия Алонсо

Кубинската легенда на балета Алисия Алонсо почина на 98-годишна възраст, съобщиха световните информационни агенции. Тя е единствената латиноамериканка, обявена за прима балерина асолута - символична титла за изключителни за своето поколение балерини. Алисия Алонсо създаде единствена по рода си балетна школа и положи основите на стил,..

публикувано на 18.10.19 в 11:00
Лилия Абаджиева

Лилия Абаджиева поставя „Страшният съд“ в Плевен

Втора премиерна вечер очаква зрителите в Плевен за тази седмица. След „Серьожа е много тъп“ на режисьора Васил Василев, новото заглавие в афиша на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ е „Страшният съд“ от австрийския писател и драматург Йодьон фон Хорват. Премиерата предизвиква изключителен интерес и заради обичайно оригиналния почерк на..

публикувано на 18.10.19 в 10:24