Албена Петрович Врачанска: Постоянното търсене прави живота на артиста-философ по-интересен

Албена Петрович Врачанска
Снимка: личен архив
В рамките на 50-и МФ „Софийски музикални седмици”,  се състоя  концерт на Вероник Носбаум - сопран и Роман Носбаум - пиано (Люксембург) , които представиха новия компактдиск на Албена Петрович Врачанска "The Voyager: Мелодии за глас и пиано", създаден за дуо Носбаум от  Албена Петрович Врачанска  -  /внучка на самобитния композитор Андрей Врачански/. Световно признатата българска композиторка живее и работи в Люксембург от 25 г. и заема специално място в културния афиш на тази страна. Написала е над 600 произведения в различни жанрове, между които 4 камерни опери и 2 концерта за оркестър - единият е за туба, а другият двоен - за баритон саксофон и пиано.

Нейното творчество е своеобразен мост между културата на двете страни - България, където е родена и получава своето образование, и Люксембург, където тя се развива професионално и реализира.

Албена Петрович Врачанска гостува  в "Сценична треска" и разказва не само за живота и творчеството си, а и за философските си възгледи и търсения : "Ние сме в постоянен процес на търсене и това прави животът на артиста философ по-интересен... Евридика е образ на душата в страданието в подземието  на мрака."

Албумът "The Voyager: Мелодии за глас и пиано" излиза под престижния label Solo.musica и много бързо получава прекрасни отзиви от професионалната критика (klassik.de, pizzicato.lu, Ritmo Испания и много други). Представянето му  в Зала „България” е част от международно турне, включващо 8 концерта в Люксембург, България, Испания, Германия, Австрия, което започна в началото на май в Philharmonie Luxembourg.
"The Voyager Алюзия с моя музикален свят, идеята е малко автобиографична".

В прикачения звуков файл, освен интервюто с Албена Петрович Врачанска ще чуете и пиеси от албума й The Voyager.ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва 27-ият Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“

Днес във Фестивалния и конгресен център-Варна ще се състои церемонията по откриване на 27-ия Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“, който продължава до 1 септември, предаде БТА. В конкурсната програма са включени 12 филма, сред които е и българският филм „Пътуващо кино“ със сценарист и режисьор Илия Костов. Останалите продукции са от..

публикувано на 23.08.19 в 07:50
Ирини  Жамбонас

Ирини Жамбонас получи наградата за най-добра актриса на кинофестивала в Сараево

Българската актриса Ирини Жамбонас е сред отличените на международния кинофестивал в Сараево, съобщава френският сайт Нюз-24, цитиран от БТА. Жамбонас получи наградата на фестивала за най-добра актриса за ролята си във филма „В кръг“ на режисьора Стефан Командарев. Грузинският актьор Леван Галбакияни беше отличен за най-добър актьор за..

публикувано на 23.08.19 в 07:33
S.A.R.S. по време на концерт в Пловдив през 2018 година

Жарко Ковачевич от S.A.R.S.: Най-добрите ни фенове са в София

Белградската банда S.A.R.S. ще изнесе на 29 август голям концерт на столичния стадион "Юнак". Имат издадени 7 студийни албума, а клиповете и концертните им изпълнения в You Tube се радват на десетки милиони гледания. Името на алтернативната рок група S.A.R.S. означава "Свеже ампутирана рука Сатријанија" - в превод на български "прясно ампутираната ръка..

публикувано на 22.08.19 в 12:06

Успешен дебют на тенора Михаил Михайлов в Унгария

Финалният оперен гала концерт „Тримата тенори“, за който билетите бяха разпродадени много преди началото на фестивала „Барток плюс“ в Мишколц /Унгария/, се превърна в истински фойерверк от музикално удоволствие. Така усетих атмосферата в препълнената с публика красива зала в златно и червено на Националния театър в Мишколц. Аз седях на..

публикувано на 21.08.19 в 22:02

Спомен за виолончелиста Славко Попов

След като наскоро отбелязахме 115-годишнината от рождението на проф. Константин Попов, сега, по повод също на 115- годишнина, ще почетем и друг голям български виолончелист - проф. Славко Попов. За съжаление неговото изкуство е малко познато у нас - само от гостуванията му, последните от които са били през 1960 и 1961 г. Той живееше във Виена,..

публикувано на 21.08.19 в 18:26