Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалистът Педро Санчес бе натоварен от краля на Испания да състави правителство

Педро Санчес - премиер на Испания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалистът Педро Санчес бе натоварен вчера от краля на Испания със задачата да състави правителство след победата на партията му на парламентарните избори през април, предаде АФП, цитирана от БТА

Фелипе Шести „предложи Педро Санчес като кандидат да оглави правителството“, заяви председателят на Конгреса на депутатите Меричел Батет Ламаня след срещата между Санчес и краля.

„За мен е чест да приема тази задача“, каза малко след това Санчес пред журналисти.

Санчес допълни, че следващата седмица ще се срещне с лидерите на други политически партии, за да преговаря за „съставянето на стабилно правителство за следващите четири години“.

Испанската социалистическа работническа партия спечели най-много гласове на изборите на 28 април, но не успя да постигне мнозинство в парламента и ще се нуждае от подкрепа, за да остане на власт.

Санчес каза, че четирите стълба на управленската програма ще бъдат борба срещу климатичните промени, цифровизация, намаляване на неравенствата и работа за по-силна Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лидерът на испанските социалисти и премиер на Испания Педро Санчес.

Премиерът Педро Санчес обяви победа за партията си на вота в Испания

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви победата за своята партия на провелите се вчера предсрочни парламентарни избори в страната, предаде Франс прес. От балкона на централата на Испанската социалистическа работническа партия в Мадрид Педро Санчес..

обновено на 29.04.19 в 13:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Манолов

Манолов за отлагането на либерализацията на пазара на ток: Работа на парче

Лидерът на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че  Парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9..

публикувано на 25.04.24 в 16:17

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Заседанието беше отложено заради ангажимент на адвоката на семейството на Филип...

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин..

публикувано на 25.04.24 в 15:09