Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С премиерна творба Хор "Ваня Монева" отбелязва 25 години от създаването си

На 8 юни в зала „България“ хорът на Ваня Монева ще отбележи 25 години от създаването си. На концерта премиерно ще бъде изпълнена творба от Румен Бояджиев-син за обой и хор.

„Нямало е досега точно такова попадение. Аз мисля, че се получава интересно и публиката ще има възможност да чуе красивата кореспонденция между обоя, красивия цвят на обоя заедно с нашия хор, като солист ще бъде Вълчан Вълчанов-Чани“, разказа Ваня Монева за предаването „Закуска на тревата“. Във втората част от концерта на сцената ще излезе и Мария Илиева, която е дъщеря на Монева. Последната им проява заедно е била преди 9 години.

Историята на хора започва в смутните години в началото на прехода

„Всичко се рушеше – съкращаваха се състави, унищожаваха се готови ансамбли на десетки години. Имаше огромни опашки за хляб, за мляко, за обикновени продукти, които са нужни на хората. Токът спираше. Бяха едни години трудни. И точно тогава създадохме нашия хор - с много обич, желание, с един устрем да бъдем по подобие на тогавашния наш футболен отбор, който спечели четвърто място на световното първенство. Това ни беше желанието и идеята.“

Решимостта на диригента Ваня Монева да направи хора идва от необходимостта й да се изрази „чрез такъв състав“.

„Те застанаха зад мен. Самата Надка Караджова и квартетът й казаха: „Ние сме с теб! Щом правиш хор, ние сме първите, които ще дойдем. Много ми помогна в това отношение Надка Караджова да ми посочва гласове, които ще са ни нужни – от тяхното поколение, малко по-млади. Така, от нейния домашен телефон в квартал „Надежда“ ние започнахме да събираме хора.“

На 11 юли 1994 година била първата репетиция

Има наши класици във фолклора, които оставиха шедьоври и аз обичам да се обръщам към тях, сподели още Монева и посочи имената на Красимир Кюркчийски, Коста Колев, Филип Кутев, Стефан Мутафчиев, „една плеяда от композитори като Николай Кауфман, Петър Льондев“.

През годините хорът има десетки участия на престижни сцени. В биографията му влиза и запис за епизод на „Междузвездни войни“.

„За мен всяко появяване на сцена е голям успех, защото след концерт, след участие това го усещаме от публиката“, призна Ваня Монева, която преживява и изживява всяко появяване пред публика като „нещо много значимо“.

Диригентът е нещо повече от фигурата отпред

„Когато създадеш един ансамбъл от хора, които са верни на това, което правят, които имат разбирателство и обич помежду си, силата е огромна. При нас е така“, разказа тя. Ваня Монева вярва, че когато един диригент не е просто фигура отпред, а фигура, която внушава музиката, тогава се получава контакт с изпълнителите. „И аз съм щастлива, че те разбират и без думи това, което искам да изразя.“

Спяването, сплавта между гласовете не става лесно, а с познание за гласовите възможности и характера на всеки глас, „за да може да бъде поставен на място, където добре би се спял със съседните гласове“. Времето и търпението на диригента за спояването на тези гласове, за да звучат като един, също е важно, изтъкна Ваня Монева.

Ваня Монева надгражда семейната музикална традиция 

„Явно отношението ми към фолклора е генетично заложено. Аз съм един класически музикант. Завършила съм музикалната академия с хорово дирижиране, но огромното ми желание да работя с народните гласове ме подтикна да се отдам на това - в по-голямата част от моя творчески живот да се занимавам с народен хор и съм щастлива от това. /.../ От мъничка около мен е звучал фолклорът. Баби, прабаби, дядовци – всички свирят, пеят – това за мен е част от средата ми.“    

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22