Гавраил Гавраилов: Социалният предприемач мисли за бъдещето

Гавраил Гавраилов
Снимка: Тихомира Методиева - Тихич

„Въпреки че толкова много селски училища е мегдани са вече запустели, аз все още вярвам, че има мегдан.“ Това каза в предаването „Графити по въздуха“ Гавраил Гавраилов, автор на рубриката „Има ли мегдан“, която вече има 16 излъчени епизода.

„Нашите усилия в последните години са насочени към това да популяризираме подобен тип места и да вдъхваме надежда на местните хора“, обясни Гавраилов, който в различните издания на рубриката разказва за занаятчии и земеделци, за хотелиери и инициатори на фестивали и за общото помежду им – всички те искат да дадат нова енергия на местата, които обитават, напук на обезлюдяването.

В предстоящите издания на рубриката той ще се фокусира върху региона на Странджа, Сакар и Източните Родопи.

„Аз се радвам, че все повече хора обръщат поглед към мисленето на социалния предприемач, защото това е мисленето на бъдещето“, подчерта Гавраил Гавраилов.

„Ние ще продължаваме да споделяме тази планета, с все по-ограничените й ресурси, ще бъдем все повече като брой и много се надявам да не се концентрираме всички в София и големите градове, а да останат хора и някъде там, където е истинският живот – на село.“

Гавраилов посочи конкретни примери как хора със сериозен бизнес могат да бъдат полезни и на местните общности.

Гавраил Гавраилов има минало на футболен съдия, произхожда от спортна фамилия от Пловдив. В един момент се насочва към съвременното изкуство и култура, за което не съжалява, защото това му е дало по-широк поглед върху нещата. 

През последните години работи върху дисертацията си по социология, в която изследва социалното предприемачество в Родопите. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Шишиев събира песъчинки от образа на София

„Обичам малките истории – тези, които сякаш големите хора не ги забелязват. Малките истории, тези мънички неща, тези песъчинки могат да повлекат цялата лавина със себе си. Всъщност „Етюд-и-те на София“ е това.“  Думите са на Иван Шишиев, богослов, публицист и изкусен фотограф – създател на Фейсбук страниците „ Етюд-и-те на София “ и „Етюд-и-те..

публикувано на 22.10.19 в 11:49
Георги Беров

Пещернякът Георги Беров: Не знам защо, но все ми е интересно надолу

Наскоро по „Хоризонт“ ви разказахме как през лятото трима родни пещерняци участваха в международна експедиция в турската пещера Морджа . Възможно е именно Морджа да стане най-дълбоката пещера в югоизточната ни съседка. Експедицията стигна до 1240 метра дълбочина. За справка - входът на Морджа е на 2140 метра.  Защо за един пещерняк е важно да..

публикувано на 18.10.19 в 19:39

Проф. Александър Илиев: Имам дух и енергия на 18-годишен

„Най-важна е педагогическата ми работа, защото не е важно човек да проправи някаква бразда, но и да хвърли семена и те да поникнат - читави и здрави плодове“. Това каза в предаването „Хоризонт за вас“ проф. Александър Илиев - артист, режисьор, мим, планински водач, ръководител на спортни и научни експедиции и поклоннически пътувания,..

публикувано на 18.10.19 в 16:59
Николай Табаков

Николай Табаков: Литературата е като кюфтето – всеки го харесва различно

„Това невероятно човешко качество, наречено въображение, което се опитваме да потиснем (още от началното образование вървят тези неща), въображението е това, което ще открие нова теория на относителността, ще прати нашите дечурлига в небесата, ще седнат от дясната страна на Бога или няма да седнат – с какво друго могат да тръгнат нагоре?“ Това..

публикувано на 18.10.19 в 13:29
 Тереза Боучкова

"Годината на петела" - емоционален разказ за осиновяването на ромски деца

На български език излезе автобиографичният роман – изповед на Тереза Боучкова „Годината на петела“. Авторката е журналист. Баща й е известният чешки дисидент от 70-те години Павел Кохоут, а майка й  е родена в София и има дългогодишна връзка с Вацлав Хавел. През 2008 година романът нашумява много в Чехия. Романът е равносметка за осиновяването..

публикувано на 17.10.19 в 13:07
Пол Глейдър

Пол Глейдър: Публиката е объркана - журналистиката се смесва със забавлението

"Ние имаме нужда да работим в световен мащаб за възраждането на доверието в медиите и връзката им с аудиторията." Това каза пред БНР американският журналист, преподавател и предприемач Пол Глейдър, който съчетава блестяща кариера в областта на журналистиката (икономика и финанси) с каузата „религиозна журналистика“. В продължение на десет..

публикувано на 16.10.19 в 15:19
Антон Радичев в студиото на

Антон Радичев: На сцената актьорът трябва да мисли, не да говори наизуст

Един актьор трябва да мисли, когато работи на сцената, а не само да наизустява някакви думички и да ги говори. Така казва актьорът Антон Радичев, който гостува на предаването „Нощен хоризонт“ в поредицата „Магията на театъра“.        Той се гордее със способността си да пренася на сцената нещата от живота, но казва, че не импровизира „просто..

публикувано на 15.10.19 в 14:56