Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следят дистанционно състоянието на 700 възрастни с хронични заболявания

Проект „Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“ стартира в партньорство между БЧК, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и Министерство на здравеопазването.
Снимка: БЧК

Основни жизнени показатели на 700 хора с хронични заболявания или с трайни увреждания, над 50-годишна възраст от областите Враца, Видин и Монтана ще бъдат проследявани дистанционно. При нужда те ще получават здравна помощ от мобилни екипи. Иновативния проект за телеасистенция се осъществява от БЧК и министерствата на здравеопазването и на социалната политика.

Самотно живеещите с увреждания или заболявания възрастни от общините Враца, Оряхово, Криводол, Бяла Слатина, Видин, Монтана, Белоградчик ще носят електронни гривни с датчици и кол център във Враца ще следи показанията, обясниха проф. Асен Балтов – директор на „Пирогов“ и д-р Надежда Тодоровска от Българския червен кръст.

„При всяка необходимост специалист от здравни грижи взима отношение, казва на еди кой си адрес, при еди кой си номер пациент или възрастен пациент имаме еди какъв си проблем. Веднага екип отива на място“, каза проф. Балтов.

„В тази – гривна да я наречем, има датчик за падане. Знаете, че при възрастните хора едно от нещата, което е най-опасно за тях, е да паднат и да останат, както са сами живеещи в къщите си. Тези устройства ще им подсказват кога да си вземат и лекарствата“, обясни д-р Тодоровска.

„В тях ще има и паник бутон. Ако този възрастен човек не се чувства добре, той натиска бутона, което означава, че сигналът веднага отива в кол центъра и означава, че той иска помощ“, допълни председателят на БЧК академик Христо Григоров.

При нужда ползвателите на услугата ще могат да се лекуват в „Пирогов“. Кол центърът на спешната болница ще е свързан с този във Враца.

Ще бъдат разкрити 80 нови работни места за медицински сестри, социални работници, оператори. След четири години, при доказана ефективност, тази услуга ще се поеме като финансиране от държавата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54
Искра Баева

Проф. Искра Баева: Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и  не е застрашена, ако постигне мир . Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна. Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева. Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем . Русия не може категорично да спечели войната в..

публикувано на 20.04.24 в 11:11
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43