Разследват кюстендилско читалище за подбуждане към омраза

Разследването се води от Районна прокуратура Кюстендил

Районна прокуратура-Кюстендил разпореди разследване срещу читалище от града за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. Читалището използвало плакат с портрета на нацистки генерал в униформа.

Разследването започнало след подаден сигнал от гражданин, че на различни места в града са разлепени плакати, съдържащи изображение на немския генерал от Втората световна война – Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис „Героите от Втората световна война 1941-1945“. Плакатът приканвал за среща на посочен конкретен адрес.

Вече са извършени четири огледа, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където предстои извършване на огледи на местопроизшествия.

Със заповед на кмета на Община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище „Зора“ е забранено. Районна прокуратура е поискала и получила разрешение от Районен съд за претърсване на жилището на председателя на читалището, където се намира и адрес за кореспонденция на читалище „Зора“.

Прокуратурата е събрала и други доказателства за извършване на подобни деяния в минал период. По случая е образувано досъдебно производство, чиито първоначален срок за приключване е 2 месеца, поясни говорителят на Районна прокуратура в Кюстендил Галина Димитрова.