Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 2-8 юни

Младите катерачи от КА "НСА" и техните треньори
Снимка: www.climbnsa.com

Злато и сребро за България на едно от най-популярните състезания за деца в спортното катерене - Youth Colour Climbing Festival, което се проведе в края на миналата седмица в Имст, Австрия. Над 200 деца от 15 страни се състезаваха в дисциплината “трудност” в две възрастови групи - до 12 и от 12 до 14 години.
Мартина Бангеева от клуба към НСА спечели злато в групата до 14 г., момичета, а Николай Русев - от същия клуб, зае второто място в същата възрастова група при момчетата. На седмо място пък се класира Николай Ангелов. В по-малката възрастова група Петра Барова от клуб “Алтиус” зае шестото място. По повод представянето на нашите млади катерачи авторитетният сайт 8a.nu отбелязва: "Интересното е, че България беше най-добрата и доминираше в цяла Източна Европа. Всеки (от българските състезатели - бел.ред.) изкатери най-малко шест маршрута и на квалификациите осигуряващите бяха родители, треньори и приятели."

Състезанието по морените на Витоша
На Витоша се проведе екстремното състезание по бягане по морени по инициатива на планинския бегач Кирил Николков-Дизела - Red Bull Moreni Challenge. Трасето е едва 700 метра, с денивелация от близо 100 метра, но е върху природния скален феномен Морените в местността Златните мостове - каменната река, образувана преди около 5 млн. години. 
Участваха общо 60 души. Победи Александър Спасов, следван от Камен Недков и Кристиян Кирилов. 
"Много хубаво събитие, имаше адреналин, страхотно решение на организаторите да направят изненада като пуснат финала на различно трасе от квалификацията" - каза пред БНР победителят Александър Спасов. Той финишира с време 7:06:07 минути. При жените първа бе Деси Христова, с време 10:39:15 минути, следвана от Силвия Младенова и Теодора Василева. 
Първото издание на това състезание се проведе минала година, когато да изпробват късмета си по огромните камъни се престрашиха 93 мъже и жени. Победител тогава стана Иван Сираков - един от най-добрите родни ориентировачи, който финишира след 6:02 мин.

Откриха телата на петима от осмината членове на международна експедиция, които изчезнаха в района на седемхилядника Нанда Деви Изток (7434 м) в Индия. Те са забелязани от спасителните хеликоптери в район близо до лагера на алпинистите, като в района има следи от голяма лавина.
Целта на експедицията е съседен неизкачван и безименен връх, висок 6477 м. Както ви съобщихме миналата седмица, осмината членове на експедцията са граждани на Великобритания Австралия, САЩ и Индия. Групата, водена от британския планински водач Мартин Моран трябвало да се прибере в Базовия лагер на 31 май и след като това не се е случило, е започнало издирването. Предполага се, че Моран и клиентите му са били пометени от лавината. В спасителната акция участваха и членове на юбилейната полска експедиция на Нанда Деви Изток.
Нирмал Пурджа
Заради проблеми с финансирането, Нирмал Пурджа обяви, че прекъсва проекта си 14/7, чиято цел беше да изкачи 14-те осемхилядника на планетата за 7 месеца. Този сезон бившият британски командос изкачи 6 от тях - Анапурна, Дхаулагири, Канчендзьонга, Макалу, Еверест и Лхотце, като последните 3 от тях изкачи само за 2 дни. Нирмал изкачва върховете с предварително изградени височинни лагери и се движи през цялото време с кислороден апарат. Той уточни, че все още не се е отказал от желанието си наесен да продължи с високите върхове.
Незрящият катерач Джеси Дафтън в залата
Незрящият британски паракатерач Джеси Дафтън, воден от своя партньор Моли Томпсън, повтори световноизвестния маршрут за трад катерене The Old Man of Hoy в Шотландия. Става дума за скален стълб, висок 137 метра, като маршрутът е от 6 въжета. Той е изкатерен за първи път от британците Крис Бонингтън, Расти Бейли и Том Пети през 1966 г. за три дни. 
Незрящият Джеси Дафтън е преминал маршрута-символ на британското скално катерене, без падания, като е следвал инструкциите на своя партньор. Джеси напомня, че за незрящ човек катеренето е само половината от цялото предизвикателство, което включва и стигането до самото място, както и къмпингуването там.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56