Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В неделя погребват алпиниста Иван Томов

Каталунецът Сержи Минготе: Опитахме се да му помогнем, но той вече беше много зле

Иван Томов
Снимка: Личен архив

Утре (9 юни) в Русе ще се състои погребението на алпиниста Иван Томов, чието тяло беше транспортирано по желание на близките му преди дни от Катманду. Томов загина на слизане от връх Лхотце (8516 м) в Хималаите на 17 май. На 16 май той, а около два часа по-късно и партньорката му от Русия Анастасия Рунова изкачват четвъртия по височина връх на планетата без помощта на допълнителен кислород и без личен шерп. Така 35-годишният русенец става третият българин, стъпил на Лхотце, и вторият (след Христо Проданов), сторил това без допълнителен кислород. 24-годишната Настя пък става най-младата рускиня, изкачила този осемхилядник. На слизане, обаче, Иван проявява симптоми на височинна болест и на 17 май почива в района на Лагер 4. Настя е транспортирана с хеликоптер до болница в Катманду, с възпалено гърло и изтощение от дългото време, прекарано на голяма надморска височина.

След като става ясно, че Иван е развил симптоми на височинна болест и поставената от Настя инжекция не помага, испанецът Сержи Минготе и чилиецът Хуан Пабло Мор правят опит да свалят българина надолу. Той, обаче, издъхва в ръцете им. (Разказът на Анастасия Рунова за събитията под Лхотце можете да прочетете тук). Днес (8 юни) Сержи Минготе отговори писмено на въпросите на БНР:

Серги Минготе

Бяхте с българина Иван томов на Лхотце. Познавахте ли го отпреди това?
Не, видях го за първи път при Лагер 4, на 7700 м.
Вие кога изкачихте върха - преди или след Иван?
На 16 май, в 13:30 (10:45 българско време - бел.ред.). Мисля, че Иван го изкачи по-късно, но не съм сигурен. Аз не го видях.
Какво се случи в Лагер 4?
В 8ч. сутринта на 17 май неговата партньорка от Русия (Анастасия Рунова - бел.ред.) ни помоли за помощ, защото той беше много зле. Бяха прекарали нощта там и той имаше нужда от кислород. Когато го видях, разбрах, че зле. Не можеше да направи дори две крачки, защото, според мен, имаше тежък оток.
Кой и как му помогна?
Настя, неговата партньорка от Русия ни каза, че му е сложила инжекция Дексаметазон сутринта, но той почти не е реагирал, защото вече е развил сериозен оток. Опитахме се да го свалим, но той почти не можеше да ходи. Изрязах парчета от фиксиращо въже и от една постелка направихме носилка с Хуан Пабло Мор.
Иван можеше ли да говори?
Той излезе от палатката с намерението да слиза надолу, но беше вече много немощен. Почти не можеше да се движи сам. Каза ми само, че има нужда от помощ, не можеше да говори, още повече през маската. После, съвсем близо до Лагер 4, на 7650 м падна на земята и не можа да стане. Тогава кислородният апарат спря, Иван вече не дишаше. Беше много тежо за нас.
Според Вас, за недобра аклиматизация ли става дума или за някаква грешка по време на атаката?
Не знам. Не бях с него по време на изкачването. Не го и познавам. Може би неизползването на кислород. Но аз самият винаги тръгвам без кислород и не мога да съдя.
Вие самият къде сте сега, какво се случва с Вашия проект 6х8000. Вече изкачихте К2, Броуд Пик, Манаслу и Лхотце. 
В Милано съм, заминавам за Пакистан. Ще се опитам да изкача Гашербрум 1 и Гашербрум 2 и да изпълня плана си да изкача 6 осемхилядника без допълнителен кислород за 365 дни. А после искам да си почина със съпругата си и дъщеря си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18

Задължителната казарма на пауза, предизборно. Решенията – след юни

Министерството на отбраната подготвя задължителна военна подготовка за определена категория цивилни . Това обясни наскоро пред депутатите от отбрана заместник-министърът на отбраната, а сега и служебен военен министър Атанас Запрянов. В друго свое изказване Зпрянов обясни, че се работи за това "младите български граждани да бъдат подготвени за..

публикувано на 09.04.24 в 08:38