Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Татул"

Представяме филма "Татул", екранизация на едноименната творба на Георги Караславов. Действието се развива в Българско село през 30-те години на XX век. Сюжетът разказва за младата вдовица Тошка, която живее в дома на свекърва си Мариола заедно с детето и девера си Иван.
   

Филмът Татул излиза на екран през 1972-ра година под режисурата на Атанас Трайков. Сценарият е на Георги Караславов и на Слав Г. Караславов.

В ролята на свекървата участва талантливата Елена Стефанова, а образа на снахата е поверена на театралната актриса Меглена Караламбова.

В лентата участват любими артисти като Антон Горчев, Георги Георгиев - Гец, Кунка Баева, Антон Карастоянов, Иван Томов.

Тазгодишният носител на наградата "Аскеер" за цялостно творчество и принос в театралното изкуство Иван Налбантов изпълнява ролята на Иван.

Внезапната смърт на Минчо променя отношението на майка му Мариола към овдовялата му съпруга Тошка. Дотогава двете са живеели в разбирателство.

Веднъж промъкнало се съмнението у свекървата, тя намразва снахата. Мариола се бои, че овдовялата Тошка ще се ожени втори път и на основание на законите ще вземе част от имота, който и без това е твърде малък. По този начин другият син, брат на починалия, още неженен, ще трябва да получи част само от имота, а това ще му бъде недостатъчно за прехранване. Мисълта, че имотът ще трябва да се раздели, не й дава покой. В лицето на снаха си тя вижда враг и се стреми да настрои срещу нея и живия си син.

Опитите на Иван (в ролята - Иван Налбантов) да защитава снахата са донякъде успешни, но само временно. Майка му успява да го убеди, че Тошка ще му вземе имота.

Семейството на Минчо живее бедно. За да направят помен както трябва, майка му заръчва на брат му да продаде чувал пшеница, за да приготвят някой лев. На помена за Минчо Тошка си признава пред леля й, че свекърва й я тормози. Иван разбира, че хората в селото говорят, че майка му тормози снахата.

За да се отърве от снаха си Мариола й възлага непосилна работа. Кара я в  студеното време да гази с боси крака в мократа кал. Тя стига и по-далеч,  след като разбира, че Цанкиното дете се отровило без да иска с татул. Мариола стига до решението да отрови снаха си.

За филма "Татул" актриса Меглена Караламбова разказва, че е била поканена за ролята на Тошка след като се е снимала във филма "Осмият". Меглена Караламбова има две роли в киното, творческия си път посвещава на театъра. 

Можете да я гледате на сцената на театър 199 в София на 17 юни в постановката "Заешка дупка", а на 30 юни в постановката "Разговори с мама". На 4 юли ще участва в представлението "4 хиляди мили".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нови 1750 м в Колкина дупка

Екстремните спортове 17 - 24 март 2024

Най-дълбоката и най-дълга пещера в България - Колкина дупка, вече е проучена до -561 м дълбочина и до 23297 м дължина . Само за седмица, по време на последната експедиция на клуб "Под РъБъ", която приключи успешно миналата събота, са добавени 1750 м, с проучени нови части зад блокажа, нови реки и екипиран нов (четвърти) стационарен лагер, съобщават от..

публикувано на 24.03.24 в 12:43

24.03.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 24.03.24 година.

публикувано на 24.03.24 в 09:00

Мита Стойчева: Колкото ми бе по-мъка, толкова повече пеех

Мита Стойчева е родена на 22 март 1909 г. в село Мекиш, Търновско. Израства в естествена музикална среда– майка ѝ и по-голямата ѝ сестра често пеят. От малка започва да се изявява на селските младежки събирания, а учителят ѝ по музика Александър Петков Земни запалва у нея истинската любов към музиката.  Детство си прекарва в малка, селска къща, при..

публикувано на 22.03.24 в 03:00

17.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката от 17 март 2024. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 18.03.24 в 09:30
Линията на Томашевски и Халдаш

Екстремните спортове 3-17 март 2024

Поляците Мачрин Томашевски и Павел Халдаш осъществиха вероятно първото зимно изкачване на голяма стена в Аляска. То е продължило 10 дни - от 28 февруари до 8 март, като новата линия "Zimne wojny" е по Южната стена на една от кулите в масива Mooses Tooth, в националния парк "Денали", САЩ. Маршрутът е 980 м, 19 въжета, A3, M5, 70°. Според Томашевски..

публикувано на 17.03.24 в 15:57

10.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 10 март 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 11.03.24 в 09:09
Кънчо Долапчиев награждава победителките в Държавното първенство по ски-алпинизъм

На 79 г. Кънчо Долапчиев продължава да се състезава с младите ски-алпинисти

Тази година се навършват 40 години от първата национална експедиция до Еверест. В състава й тогава е  Кънчо Долапчиев, който тази година навършва 80 години , като продължава да участва, наравно с младите, в състезания по ски-алпинизъм.  Роден е на 23 октовмри 1944 г. в Самоков. Първо става скиор, а след това започва да се занимава и със..

публикувано на 10.03.24 в 15:08