Александър Кръстев: Държавата не спазва ангажимента си да финансира библиотеките

Снимка: azcheta.com
"Темата за книгите се появява на две-три години, в предизборна ситуация, всички обещават и накрая не се случва нищо." Този коментар направи в предаването "Преди всички" Александър Кръстев, създател на сайта "Аз чета". Той изтъкна, че според стратегия на Министерството на културата държавата се ангажира всяка година да отпуска 8 милиона за българските библиотеки, но това не се изпълнява.
"Най-големият проблем обаче е, че от четири години в България има стратегия за развитие на библиотеките, в рамките на която държавата поема ангажимент всяка година да дава финансиране в размер на поне 8 милиона лева за българските библиотеки. Няма нужда да казвам, че това обещание не се изпълнява и то не само не се изпълнява в пълния си обем, но имаме няколко нулеви години. И едва миналата година субсидиите за библиотечния фонд в страната достигнаха може би 1 милион." 

"Има над 2 хиляди обществени библиотеки в България и ако има някаква съвсем малка добра новина това е, че част от тях имат финансиране и от местните власти. Не знам дали да ги нарека предприемчиви или добри кметове, но понякога кметовете отделят ресурс и за общинските библиотеки. Всичко останало означава, че ако има нови книги, те се финансират от членски карти и от дарения", посочи Кръстев.

ДДС върху книгите затруднява по-малките издатели, подчерта Александър Кръстев. Самите издатели по думите му също кампанийно повдигат въпроса и не са достатъчно настоятелни. Липсва и сериозен финансово-икономически анализ какво би се променило, ако се намали ДДС.

"Това ДДС означава различно отношение на търговците към част от издателите. За по-малките издатели това означава непосилни търговски отстъпки, които изискват търговците и съответно забавяне на възможностите за тяхното развитие."

Като обясни, че книгите имат твърда корична цена, но през различни отстъпки и промоции тя бива намалявана за крайния читател, Александър Кръстев поясни:

е са най-големите злодеи търговците. Още повече немалка част от маркетинга и комуникацията минава именно през търговците, особено при по-малките издателства."

Като добра новина, макар и обвързана с популизма, Александър Кръстев отчита вкарването на книгите при продуктите и услугите от първа необходимост.

"Наистина е много важно политиците да си спазват обещанията, които вече са направени. А именно, тези 8 милиона лева за библиотеките да започнат да бъдат давани. Много често всяка година има бюджетен излишък. Никога тези пари не идват в библиотеките, а много често се взимат от тях. Освен всичко друго, дори да има промяна в ДДС, нека тези данъци да се връщат обратно в сектора. Дори да няма промяна в ДДС, нека тези 20 процента от коричните цени да се връщат при българските автори, за промотиране на българските автори, българската литература в чужбина. Това е нещо, което българската държава не прави и затова наричаме българската литература малка", отбеляза Александър Кръстев.