Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР е започнала проверка на ВиК - Стрелча

| обновено на 11.06.19 в 17:25
2
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е започнала проверка на ВиК - Стрелча заради това, че в града няма водоснабдяване. Регулаторът изисква в 3-дневен срок да му бъде предоставена информация за населените места и за броя на жителите, на които е нарушено водоснабдяването. Изисква също и информация за състоянието на съоръженията, компрометираните водоизточници, както и такава за резултатите от пробите за качество на питейната вода и причините за рязкото влошаване на качеството на предоставяната водоснабдителна услуга.

Втори ден Стрелча е без вода и е в бедствено положение. В града са осигурени две водоноски, а Общината раздава безплатно минерална вода. Количествата обаче не достигат.

Екипите на местното ВиК са на терен, опитвайки да разчистят вододайната зона, но работата е затруднена.

Очакванията са за утре градът да бъде снабден поне с малки количества вода за битови нужди, тъй като резервоарите не могат да достигнат нормален обем.

Комисия от специалисти днес прави оглед на компрометираните водни съоръжения, за да определи какви точно възстановителни дейности е необходимо да се предприемат.

В резултат на поройните дъждове водовземните съоръжения бяха многократно заливани и затлачени с тиня и пясък. 

Жители на Стрелча настояват водата да бъде пусната още днес въпреки лошото ѝ качество. Според тях съоръженията могат да бъдат почистени и да се осигури вода, която да се ползва само за битови нужди. От сутринта пред четирите минерални чешми в града има опашки. Един от чакащите на тях, Ангел Шопов, каза за БНР:

"В момента в града няма вода. На чешмите, от които тече минерална вода, хората се струпват. Наливат туби. Сутринта станах в 6.00 часа и имаше опашка на тази, която е на санаториума". 

Според жителите градът умишлено се държи без вода, а местна фирма, която стопанисва кариера в близост до вододайната зона, е разрушила инфраструктурата там:

"На водохващането, на практика, техника не може да отиде, без да се ремонтира пътят, а кметът отказва да накара фирмата да възстанови пътя".

Управителят на ВиК - Стрелча Филип Фингаров обаче е категоричен, че към момента е невъзможно да се осигури вода, дори и за битови нужди:

"На моите съграждани много им се иска, на мен също ми се иска да има вода за битови нужди. Разбирате ли, ако сега вали и продължи три дни да вали, просто не може да се работи. Нивото на реката не позволява да се работи! В момента гледам към водосбора на река Меде дере. В момента там вали, което значи, че работата, която сме свършили до момента, за да възстановим водоподаването към пречиствателната станция преди да пуснем вода към гражданите, ще отиде по дяволите и ще трябва да започваме отначало".

Кметът на Стрелча Стойно Чачов отхвърли обвиненията, че умишлено държи града без вода:

"Категорично няма такова нещо! Довеждащият водопровод е затлачен с тиня и кал, така че всичко друго е спекулация!! Ако ние не получим спешно финансиране, при, не дай Боже, следващо такова бедствие, означава да няма с месеци вода".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Висш съдебен съвет

Гражданският съвет към ВСС обсъжда във Велико Търново последните промени в Конституцията

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет се събира във Велико Търново за дискусия по проблемите на практическото прилагане на последните конституционни промени и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата. В периода на обществените консултации, както и в хода на парламентарната процедура за промени в..

публикувано на 19.04.24 в 07:33
Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев (05.04.2024 г.)

Очаква се среща на "Дондуков" 2 за рокадите в служебното правителство

Все още няма отговор на въпроса дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета, предложени от служебния премиер. Румен Радев иска да обсъди с Димитър Главчев реалните мотиви за рокадите в министерството на външните работи и в това на земеделието и ще го покани на среща на "Дондуков" 2 днес. Няма официална..

публикувано на 19.04.24 в 07:30

Пари за седем министерства и 23 точки в заседанието на служебния кабинет

Служебното правителство се събира днес на второто си редовно заседание с предварителен дневен ред от 23 точки. Допълнително средства ще се отпуснат на първостепенни разпоредители с бюджет, както и на седем министерства, като в 2 от тях - това на социалната политика и на културата, средствата са за увеличение на заплатите. Предвидено е още..

публикувано на 19.04.24 в 07:26

Депутатите обсъждат отлагането на либерализацията на пазара на тока

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се предвижда отлагане с 1 година на либерализацията на пазара на ток  на едро. Днес е предвиден и първият редовен парламентарен контрол на служебното правителството, като първи на въпрос ще отговаря служебният премиер Димитър Главчев. Парламентът ще започне с..

публикувано на 19.04.24 в 07:25

БЧК възобнови програмата за хранителни помощи. Как се получават?

Българският Червен кръст започна раздаването на хранителни пакети за нуждаещи се  от цялата страна по възобновената програма за храни и основно материално подпомагане, финансирана от Европейския социален фонд+. Желаещите да получат такива пакети и отговарящи на условията, могат да потърсят най-близкия от общо 300 пункта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:01

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18