Пътуващото читалище "Бащино огнище" издаде нова книга

Средствата от продажбата на "Народен домашен лекар" ще се дарят в помощ на Разбоишкия манастир

Пътуващо читалище "Бащино огнище"
Снимка: Пътуващо читалище "Бащино огнище"

Пътуващото читалище "Бащино огнище" за поредно лято поема на обиколка в страната, за да привлича интереса към българската история. Една от новостите в колекцията му е книгата "Народен домашен лекар", съставена преди повече от век, а сега - възстановена и преиздадена с благотворителна цел. Това е 11-а книга, която издава "Бащино огнище". 

Както е записано в нея, това е книга, "предназначена да послужи на стари и млади, на царе и царици, на офицери и войници, на родители, на учители, на свещеници, на граждани и селяни... а най-много на тези, които нямат достъп до високата усъвършенствана медицина и са изхвърлени от болниците като непотребни твари, нямащи средства нито за преглед, нито за лекарства."

"Съвсем наскоро преди нея издадохме за Пеевия род - едни страхотни революционери, будители от търновско. Пет поколения първенци, но тази книга беше подготвяна близо две години. Тя ни бе предоставена от архиерейския наместник на Годечката духовна околия отец Лъчезар, който я открил в Разбоишкия манастир. Беше в лошо състояние самата книга, защото е на близо 140 години оригиналът, но все пак запазена и съхранена", разказва пред "Хоризонт" основателят на "Бащино огнище" Ивайло Шопски и продължава:

"Съмишленици на Пътуващото читалище я преписаха дословно и възкресихме тази книга, писана от йеромонах Неофит Калчев, който е ученик на Матей Преображенски - Миткалото, съратникът на Апостола на Свободата. Той и цялото монашеско братство някога са били хората, на които са се оповавали всъщност народа и за духовното си здраве, но често пъти и за физическото."

Издаването на книгата "Народен домашен лекар" има и благотворителна цел да бъде в помощ на Разбоишкия манастир, където е била открита.

"Първият успех е, че успяхме да я издадем, защото беше необходима една доста сериозна сума и обявихме кампания в интернет, в социалните мрежи. Благодарение на много хора, които се включиха с мънички суми и един голям крупен дарител, който пожела да е анонимен, успяхме да съберем средствата. Издадохме я и интересът е много голям. Почти всеки ден изпращаме десетки копия от нея на хора, които ни пишат и се свързват с нас през фейсбук групата "Бащино огнище", посочи още Ивайло Шопски.

Цялата събрана сума от книгите ще отиде за манастира, за да можем да оставим и след нас хората да се радват на това наистина магично място, където който отиде, се влюбва в него, сподели Шопски. 

Досега Пътуващото читалище "Бащино огнище" е организирало 129 мероприятия в над 100 града.  

"Включихме кинопрожекции, включихме играта "Познавам ли моята България", която наистина е страхотна. Правим уроци по каба гайда, концерти с нашия прекрасен оркестър от млади музиканти "Шевица". Стремим се постоянно да надграждаме и предстои доста активен сезон. Даже наскоро получих покана, отворих календара и се оказа, че ние до края на лятото изобщо не можем да поемем повече ангажименти, защото всеки петък, събота и неделя сме някъде", отбеляза Ивайло Шопски.

Повече може да чуете в звуковия файл.