Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия сне обвиненията срещу разследващия журналист Иван Голунов

Вътрешният министър поиска уволнение на двама полицейски шефове

Иван Голунов
Снимка: Ройтерс

Обвиненията в разпространение на наркотици срещу разследващия журналист Иван Голунов са снети и той ще бъде освободен от домашния арест, под който беше поставен. Това съобщи днес вътрешният министър Владимир Колоколцев, предаде АФП.

„Днес той ще бъде освободен от домашния арест, обвиненията са снети“, обяви той в изявление. 

„Реших да поискам от президента Владимир Путин да уволни началника на полицията на Западна Москва генерал-майор Андрей Пучков и ръководителя на отдела в московската полиция за контрол над наркотиците генерал-майор Юрий Девяткин“, се добавя в изявлението.

36-годишният репортер на независимия новинарски сайт „Медуза“ беше задържан в четвъртък в Москва за притежание на 4 грама от дизайнерската дрога мефедрон, а при обиск в квартирата му бяха открити още 5 грама кокаин. Той отрече наркотиците да са негови.

Според следствието обаче той е извършил опит за продажба на наркотици в голямо количество. Наложена му беше мярка за неотклонение - домашен арест до 7 август.

Адвокатите на журналиста твърдят, че наркотиците са били подхвърлени от полицаите, а истинската причина за ареста е професионалната му дейност.

Водещите руски печатни издания „Комерсант“, „Ведомости“ и „РБК“ излязоха вчера с еднакво графично оформени първи страници с надпис „Аз/Ние сме Иван Голунов“ и общо заявление в негова подкрепа.

Голунов разследваше широк аспект афери – от потайната погребална индустрия в Русия до корупцията в кметството на Москва.

Негови привърженици организираха за сряда марш в Москва с искане за освобождаването му, като почти 24 000 души обявиха във Фейсбук, че ще се присъединят или биха се присъединили.

Европейският съюз, САЩ, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Съветът на Европа изразиха безпокойството си във връзка с ареста на журналиста.

От Кремъл заявиха, че отчитат големия обществен отзвук по делото и внимателно следят всички подробности.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иван Голунов

Водещи руски вестници се застъпиха за арестуван журналист

Задържането на руския разследващ журналист от сайта „Медуза“ Иван Голунов предизвика безпрецедентна вълна на солидарност в негова подкрепа и силен международен отзвук. Голунов беше арестуван в края на миналата седмица по подозрение в производство и..

обновено на 10.06.19 в 18:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин малко след 8.30 ч . Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с..

публикувано на 29.03.24 в 09:52

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно..

публикувано на 29.03.24 в 08:55