Одитът в ГВА сочи като основен проблем текучеството на инспектори

Снимка: БГНЕС

Силното текучество на инспектори е основният проблем, който констатира одитът в Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация. Това са лицата, които трябва да осъществяват контрол, съобщи в Парламентарната транспортна комисия ресорният министър Росен Желязков. 

Срокът на задържане на инспектор в ГВА е една година, което е достатъчно малко, за да бъде изграждан постоянен контролен капацитет, поясни Росен Желязков. Организационни проблеми,  недостатъчна квалификация и опитност на заетите са сред констатираните проблеми от одита, който не е приключил. Необходимо е  подобряване на дейностите свързани с поднадзорните  обекти, правят се и предложения свързани с нормативаната уредба. Усилията са свързани с повишаване капацитета на ГВА, посочи Желязков:

„Нашата цел е да се справим превантивно с всички възможни рискове, които носи увеличаването на броя, на честотата и на интереса към в гражданското въздухоплаване. С всеки изминат ден то става все по-достъпно“.

Ще бъдат проверявани както летателните площадки така и  ще се извърши пълен анализ на въздухоплавателните средства, каза още Министър Желязков:

„Голяма част от леките въздухоплавателни средства са регистрирани в регистри на други държави-членки на ЕС. Това ще бъде също предмет на проверка, за да се установи кои са причините леки самолети да се регистрират в други държави-членки“.

 Предстои среща с представители на Европейската агенция за авиационна безопасност, с която ще бъде подписано споразумение за сътрудничество.   


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33