Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България върна на Турция артефакти от античен, римски и византийски произход

| обновено на 13.06.19 в 19:09
2
Снимка: БГНЕС

България върна на Турция 63 културни ценности, от които 56 монети (златни, сребърни и бронзови антични, римски и византийски монети), 6 бронзови антични апликации и 1 бронзова фибула, предаде БГНЕС.

Ценните артефакти са задържани от българските митнически органи преди години при незаконен внос. Предаването на ценните артефакти се състоя в Националния археологически институт с музей при БАН.

„Те са заловени на българо-турската граница при преминаване на автомобил с турски граждани. Тези монети са били в автомобила, задържани са от българските власти, образувано е досъдебно производство”, каза главеният директор на дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" в МК Александър Трайков. Той обясни, че ценностите са предадени за временно съхранение и за експертиза в Националния археологически музей. Тук са били съхранявани докато трае самото съдебно дело, осъдителните присъди и съответно експертизите.

За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата официално искане с приложена експертиза, с която турски специалисти представят доказателства за произход на културните ценности от територията на Република Турция. Представени са и доказателства за незаконен износ, както и информация за статута на археологическите културни ценности като държавна собственост, съгласно турското законодателство.

Процедурата по връщане на незаконно изнесени културни ценности се осъществява на основание на Конвенцията на ЮНЕСКО за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности (Париж, 1970 г.) и Споразумението за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно преминаване и прехвърляне на собствеността на културни ценности, сключено между България и Турция през 2012 г.

„Благодарение на това двустранно споразумение и от Турция, и от България през годините са върнати много артефакти. За последните, за които сме поискали от българските власи, текат административните процедури и се надявам, че и с подкрепата на Министерство на културата и те ще бъдат върнати, след като приключи процедурата”, каза турският зам.-министър на културата и туризма Йозгюл Йозкан Явуз. Тя посочи, че през 2012 г. последно Турция върнала артефакти на България. Към настоящия момент няма други постъпило искане от българска страна за връщане на такива.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Бьорн Хьоке се изправя пред съда

В Хале започва съдебният процес срещу един от най-изявените крайнодесни лидери в Германия Бьорн Хьоке от "Алтернатива за Германия". Той е обвинен за използване на забранени нацистки лозунги по време на политически митинги. "Интересът към съдебния процес е обясним. Проблемът не е само с Бьорн Хьоке, но и с много негови съпартийци и цялата партия и..

публикувано на 18.04.24 в 11:44

ЦИК започва прием на документи за НПО-наблюдатели на изборите

Централната избирателна комисия ще започне да приема от 25 април документи за регистрация на български неправителствени организации (НПО), желаещи да участват с наблюдатели в изборите за българските евродепутати и за народни представители. Крайният срок е до 12 часа на 8-ми юни, уточняват от ЦИК.

публикувано на 18.04.24 в 11:39

НС реши да няма заседания по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 11:07

Двама души са арестувани в Германия за подготовка на саботаж срещу военни обекти

Двама германски граждани с руски произход са арестувани в Германия по подозрение в подготовката на саботажи срещу военни обекти във Федералната република. Според прокуратурата те са проучвали и фотографирали подготвяни за Украйна военни доставки, като са предавали информацията на руските служби. Главният прокурор Йенс Ромел е повдигнал..

публикувано на 18.04.24 в 10:44

Над 250 жалби за отрязани дървета в Община Дупница

Над 250 заявления и жалби са подадени за отрязване или кастрене на дървета в Община Дупница. Сечта обаче беше спряна след протести пред Общината заради отрязването на 13 дървета по европроект и намесата на полицията.  Беше образувано и досъдебно производство за увреждане и премахване на движими вещи. Почти седмица Дупница живее под напрежение..

публикувано на 18.04.24 в 10:42
Тобиас Билстрьом

Стокхолм се опасява, че Русия ще създаде "екологичен хаос" в Балтийско море

Русия изглежда готова да създаде "екологичен хаос", като плава с негодни за мореплаване петролни танкери през Балтийско море в нарушение на всички морски правила, каза шведският външен министър в интервю за "Гардиън". Говорейки пред "Гардиън" по време на първото си посещение в Лондон, откакто Швеция стана член на НАТО, Тобиас Билстрьом..

публикувано на 18.04.24 в 10:38

Продължава поскъпването на горивата в Гърция

Цените на горивата в Гърция непрекъснато се покачват. Очаква се поскъпване да има и за предстоящите Великденски празници. По всички бензиностанции в Гърция литър бензин струва около 2 евро с разлика от няколко цента. Цената на дизеловото гориво варира от 1,7 до 1,8 евро за литър. Още по-скъпи са горивата на островите, където бензинът вече..

публикувано на 18.04.24 в 10:26