Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон подписа искането на САЩ за екстрадиране на Асанж

Джулиан Асанж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският вътрешен министър Саджид Джавид разкри днес, че е подписал искането основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж да бъде екстрадиран в САЩ, където е обвинен в извършване на хакерска атака, съобщи в. „Гардиън“.

„Той правилно е зад решетките. Има искане за екстрадицията му от САЩ, което ще бъде разгледано от съд утре, но вчера аз подписах искането“, каза Джавид.

Решението му отваря пътя за изпращане на основателя на сайта за разкрития в САЩ. Там Асанж (47 г.) е изправен пред 18 обвинения, включително по Закона за шпионаж. Заподозрян е в търсене и публикуване на класифицирана информация и конспирация за хакерска атака срещу правителствен компютър. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джулиан Асанж

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж е арестуван

Основателят на сайта за разкрития Джулиан Асанж е задържан, след като прекара години в еквадорското посолство в Лондон, предаде АФП. Новината бе потвърдена от британския вътрешен министър Саджид Джавид, който заяви, че Асанж (47 г.) ще бъде..

обновено на 11.04.19 в 16:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип..

обновено на 08.05.19 в 18:59