Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обвиниха Иран за нападенията над танкери в Оманския залив

Техеран отрича да е замесен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От американското централно военно командване разпространиха видеоклип, който по думите им показва ирански сили да премахват невзривила се мина от един от танкерите, които се предполага, че са били обект на атака в Оманския залив. Иран отрича да е намесен в предполагаемите атаки.

Разпространеното тази сутрин черно-бяло видео показва лодка, която приближава танкер. Един от качилите се в лодката премахва предмет от танкера. Според американските военни предметът е невзривила се мина, a тези в лодката са иранци.

По-рано държавният секретар Майк Помпейо обвини Иран в “безочливо нападение” на два петролни танкера в Оманския залив като добави, че САЩ ще защитят себе си и своите съюзници от иранската агресия в региона.

Помпейо заяви, че обвиненията са на базата на данни от разузнаването, типа използвани оръжия и нивото на експертиза, необходимо за осъществяване на подобно нападение.

Помпейо каза още, че случилото се е в отговор на оказвания дипломатически и икономически натиск върху Иран с цел страната да седне на масата на преговорите за ядрената си програма.

“Иран трябва да отговори на дипломатическите действия с дипломация, не с терор, кръвопролития и изнудване”, поясни Помпейо.

Междувременно две официални лица, пожелали анонимност, цитирани от "Вашингтон поуст", са заявили пред репортери, че предполагаемата атака носи ирански отпечатък. Били са представени и снимки на незадействано взривно устройство, поставено на един от танкерите. По думите на официалните лица не се знае със сигурност къде е било произведено това устройство.

От своя страна иранската мисия в ООН отрече каквато и да е намеса и определи обвиненията на Вашингтон като “подстрекаващи” и “иранофобски”.

Случилото се се разглежда като ескалация на напрежението в съревнованието между Съединените щати и Иран за влияние в Близкия изток.

Администрацията на президента Доналд Тръмп затегна икономическите санкции срещу Техеран след като оттегли САЩ от историческото споразумение за ядрената програма на Иран. Според експерти, цитирани от "Вашингтон поуст", в отговор Иран и неговите съюзници са предприели калибрирани атаки по американски интереси в това число по международната търговия на гориво. 

Съединените щати обмислят ответни действия като един от спряганите варианти е военен ескорт на танкерите, които минават през този регион.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Китай призовава за сдържаност след атаките на петролните танкери в Оманския залив

Китайското външно министерство заяви в петък, че всички страни трябва да проявят сдържаност след вчерашните нападенията срещу петролни танкери в Оманския залив. "Никой не иска да види война в Персийския залив и Китай се надява всички страни да..

публикувано на 14.06.19 в 10:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия

44-годишен мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия без разрешително за това. Той е заловен при акция на ГДБОП, която се провежда в различни градове на страната. При предприетото разследване е установено, че от началото на..

публикувано на 25.04.24 в 13:31
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Стокообменът между България и Украйна е достигнал 3 млрд. долара

Украинският първи заместник министър-председател Юлия Свириденко благодари на България за подкрепата за Киев и покани българския бизнес за инвестиции в страната й. Това стана чрез онлайн обръщение по време на Българо-украински бизнес форум у нас. В..

публикувано на 25.04.24 в 13:24
Иван Таков

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет. Това решение е взето единодушно тази сутрин на заседание на групата на Местната коалиция, на което не присъстваха Диана Тонова и Иван Виделов...

публикувано на 25.04.24 в 13:23
Симона Велева и Габриела Наплатанова.

И председателите на СЕМ ще са на ротация

Съветът за електронни медии (СЕМ) не успя да избере нов председател на медийния регулатор. Членовете на СЕМ решиха да има двама временно изпълняващи длъжността председател - Габриела Наплатанова и Симона Велева.  Те ще ръководят в два..

публикувано на 25.04.24 в 13:10
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44