Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малгожата Кулбачевска: Хората в Молдова са разделени между Русия и Запада

Ако международната общност продължи да подкрепя новото правителство на Молдова, Плахотнюк ще се предаде, смята журналистът

| обновено на 15.06.19 в 12:19

„Ако международната общност продължи да подкрепя новото правителство на Молдова, то най-вероятно то ще успее да изолира олигархът Владимир Плахотнюк от властта. Това обаче не гарантира светлото бъдеще на една от най-бедните страни в Европа“, каза за БНР журналистът и специалист по молдовска политика Малгожата Кулбачевска.  

„В момента ЕС, САЩ и Русия подкрепят смяна на режима и коалицията между АКУМ (на премиерката Мая Санду - б.р.) и социалистите. Не смятам, че това ще се промени, което и означава, че управлението на Молдова наистина е сменено“, обясни Кулбачевска.

„От една страна Владимир Плахотнюк наистина е олигарх, който през последните 15 години успя да установи контрол върху целия държавен апарат на Молдова. В момента той контролира икономиката, съдебната система, имаше контрол и върху парламента. Резултатът от това олигархично управление е катастрофален. Молдова е сред най-бедните държави в Европа, а драматичните нива на имиграция показват, че за няколко десетилетия страната на практика ще изгуби населението си. Въпросът за демократичния характер на другата страна в този конфликт е по-сложен. Те наистина искат да премахнат Плахотнюк, за да установят контрол върху политическата система. Дали резултатът ще е демократизация и изправяне на олигарсите пред съда - затова не съм сигурна“.

Според нея става въпрос за влияние: „Едната страна да пребори другата за контрола върху овладяната държава. Частично се отнася и до бизнес. За момента Плахотнюк контролира икономиката. Има бизнесмени, които не са доволни от това“.

Демократическата партия към момента стои плътно зад Плахотнюк, отбеляза още журналистът и добави: „Опитват се да убедят Съединените щати, че подкрепа за смяна на режима в Молдова не е от полза за Вашингтон. Но ако изгубят надежда Демократическата партия може да изчезне пред очите ни, защото това не са хора, които са в политиката заради идеали. За тях политиката е бизнес“.

Малгожата Кулбачевска подчерта, че хората в Молдова са много разделени: „Едните искат близки отношения с Русия, а другите са прозападни и гледат с надежда на евроинтеграцията Ако решим да опростим нещата, макар може би да е прекалено, националните малцинства искат по-близки отношения с Русия, докато по-образованите, по-младите, населението в големите градове са за европейска интеграция“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерката Мая Санду води заседанието на новото правителство в сградата на парламента в Кишинев.

Старото правителство на Молдова отстъпи властта на ново

Демократическата партия в Молдова обяви, че напуска правителството и сдава властта на нова коалиция, която получи подкрепата на САЩ, ЕС и Русия, предаде АФП. В продължение на почти седмица кабинетът на премиера Павел Филип отказваше да го стори..

публикувано на 14.06.19 в 20:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от служител на НАП..

публикувано на 24.04.24 в 14:23
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група  - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

ЕК призова България да се придържа към законодателството за обществените поръчки

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и други страни членки, в което настоява те да се придържат към законодателството за обществени поръчки, както и да транспонират директивата за транспортната трансевропейска мрежа..

публикувано на 24.04.24 в 14:08
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата на хазарт в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически..

публикувано на 24.04.24 в 13:47
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Борбата на изборите ще е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ

"Борбата на тези избори ще  е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ",  заяви пред БНР Весислава Танчева, пиар експерт. "Решението на "Зелено движение" да се явят в друг формат е нещо, което ще повлияе на резултатите на ПП-ДБ.  Те бяха..

публикувано на 24.04.24 в 13:42