Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Флориан Бийбър: Новата ЕК трябва да съживи процеса на разширяване към Западните Балкани

„Въпреки разочарованието не очаквам политическа криза в Македония. Криза ще има, ако през септември или октомври още няма посочена дата за присъединителни преговори за ЕС. Защото усещането ще е за упорито избягване на въпроса“. Това коментира пред БНР професор Флориан Бийбър - директор на Центъра за история и политика на Югоизточна Европа в университета в Грац.

„Награда за македонците вече има и това е започналият процес за присъединяване към НАТО. Дори има вероятност Северна Македония да стане членка на Алианса до края на годината. Но другата голяма цел - интеграцията в Евросъюза, продължава да е непостижима. Дата за начало на преговори продължава да липсва“, добави той в интервю за предаването „Събота 150“.

Началото на присъединителните преговори може да е отделно за Северна Македония и Албания както по добри, така и по неправилни причини, смята проф. Бийбър и добави: „Като за вторите причината са някои негативни стереотипи за Албания, които са изградени в някои членки на Евросъюза. Но има и обективни проблеми на настоящото правителство, които то не успява да реши. Плюс това на Албания не е ѝ се е налагало да предприема трудни стъпки, като тези, които Северна Македония трябваше да направи. Затова бих казал, че до известна степен е логично на Северна Македония да се даде приоритет. Добре би било, разбира се, двете страни да вървят напред заедно. Но не е задължително винаги да са в крак“.

"Нова демокрация" заявиха, че приемат Преспанското споразумение, макар и да не им харесва, припомни проф. Флориан Бийбър и предупреди: „Те ще имат много възможности в бъдеще да блокират Северна Македония на различни етапи в евроинтеграцията ѝ. Има голям риск, ако въпросът бъде повдигнат в Европейския съвет след встъпването в длъжност на ново правителство в Гърция, тя не само вече да не подкрепя толкова ентусиазирано Скопие, но и да злоупотреби с положението си и да постави нови условия. Това наистина би било жалко. Атина несъмнено ще се изкушава да го направи, но да се надяваме все пак да не се стига до там. Други страни членки могат да окажат натиск това да не се случва“.

Според него новата Еврокомисия ще трябва да отдели специално внимание за съживяване на процеса на разширяване към Западните Балкани. Едно от най-важните неща е Комисията да намери нова форма за диалог между Сърбия и Косово, смята професорът.

„Състоянието на демокрацията в повечето от страните в Западните Балкани се влоши, вместо да се подобри, въпреки че те поне проформа се движат към еврочленство. Добре е, че последните доклади на Еврокомисията са малко по-критични и обръщат внимание на това предизвикателство. Ето например в Сърбия - не че няма опозиция, опозицията там е много слаба и разединена. Правителството е всесилно. Медиите са контролирани от него. То злоупотребява с контрола си върху работещите в държавния сектор, за да организира демонстрации в своя подкрепа и дори за Путин в Белград. Такава политика буди голяма тревога“, коментира още Флориан Бийбър.

За съжаление Европейският съюз не намира инструмент, за да повлияе срещу това, добави мнението си той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54