Цвета Караянчева потвърди българската подкрепа за евроинтеграцията на Грузия

| обновено на 17.06.19 в 12:34

България потвърждава пълната си подкрепа за евроатлантическата и европейска интеграция на Република Грузия. Това заяви след среща с грузинския си колега Иракли Кобахидзе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Грузия е стратегически партньор на ЕС по отношение на повишаване на сигурността на енергийните доставки и диверсификация на енергийните източници, изтъкна Цвета Караянчева:

„Развитието на южния газов коридор и разширяването му в Южен Кавказ и на територията на Грузия са много важни за доставката на каспийски енергийни ресурси за Западна Европа“.

Грузия е ключов външнополитически партньор на България - както в Черноморския регион, така и в Южен Кавказ. По време на срещата Караянчева и Кобахидзе са обсъдили икономическото, образователното и културно сътрудничество между двете държави. Председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе изрази благодарност към България за подкрепата и стремежа на Грузия към членство в ЕС и НАТО, както за суверенитета и териториалната цялост на Грузия.

Иракли Кобахидзе е на официално посещение в България по покана на Цвета Караянчева. Посещението започна с церемония по полагане на венец на Паметника на Незнайния воин, след което председателят на грузинския парламент посети НС. Грузинската парламентарна делегация разгледа пленарната зала и разговаря с Групата за приятелство България-Грузия.

По-късно днес с Иракли Кобахидзе ще се срещне и президентът Румен Радев.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33