Румен Радев удостои с орден „Стара планина“ първа степен посланика на ФРГ Херберт Салбер

Германия е приятел, важен партньор и съюзник на България. Това посочи президентът Румен Радев на церемония на „Дондуков“ 2, на която удостои с орден „Стара планина“ първа степен посланика на Федерална република Германия Херберт Салбер.

"Търговско-икономическите отношения между нашите страни са в непрекъснат възход и Германия се утвърди като водещ икономически партньор на нашата страна. Това го потвърждават и цифрите. За изминалата година търговският стокообмен надхвърли 8 милиарда евро, което е рекорд за нашата страна. Немските инвестиции имат съществен принос за трансформацията на нашата икономика към индустриализация и производства с висока добавена стойност".

Херберт Салбер започва дипломатическата си кариера преди 35 години от Белград и ще напусне немската дипломация след края на мандата си в България. Салберг обеща да остане приятел на страната ни и открои ролята на София за развитието и сътрудничеството в региона.

"В края на тези две години в България се радвам да видя, че има значителен напредък. Когато започнах мандата си в София, чух за предстоящото подписване на Договора за приятелство и сътрудничество между България и Северна Македония. Бяхме свидетели на европейската среща на върха за Западните Балкани, на споразумението между Гърция и Северна Македония, за което чакахме 25 години. Дълбоко вярвам, че България играе изключително конструктивна и градивна роля в този процес", каза германският посланик Херберт Салбер.ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33