Преглед на българския печат

Снимка: БНР

„Внимателно със суперкомпютъра“, коментира на първата страница в. „Труд“ след вчерашния анонс на еврокомисаря Мария Габриел и премиера Бойко Борисов за изграждане на суперкомпютър в България до края на 2020 година. Авторът Анна Заркова цитира бащата на кибернетиката сър Норберт Винер: „Компютърът е мощен усилвател на човешкия интелект и десет пъти по-силен усилвател на човешката глупост“.

В карикатура на Христо Комарницки във в. „Сега“ Борисов казва на Габриел, че компютърът „ще проектира супер къщи за гости“ . „Суперкомпютри и суперкомпоти“ е озаглавен ироничният коментар на вестника. „Суперкомпютър преди 10 години откриваше и Сергей Станишев“, припомнят от „Сега“ и допълват, че „и електронното правителство го почна още първото правителство на царя! И някой ден ще го довършат“.

15% работни места изчезват до 2025 година, водещо заглавие на „Земя“. Според изданието „нарастващата автоматизация води до масова безработица и социални сътресения“. Обобщението е на депутати от БСП по време на конференция „Бъдещето на труда - бъдеще за трудещите се или бъдеще за капитала?“.

„Нинова отдавна искаше лидерството ѝ да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших“, този цитат е в заглавието на интервю в „24 часа“ със зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Нинова реши да поостане и да доскапе БСП, коментира „Труд“. Според автора Илия Илиев оттеглилата оставката си соцлидерка е очевидна „парашутистка“ в червения елит.

В БСП бурята затихна, но въобще не е отминала, пише в анализ в. „Сега“. Според него вътрешните опоненти на Нинова ще изчакат следващата загуба (на местните избори) и тогава отново ще се надигнат. „Върнахте ми надеждата, че с вас можем да направим промяната в България“, цитира „Дума“ поздравителен адрес на Нинова към подкрепилите я симпатизанти на партията.

Под заглавието „Мотиви за нова конституция за по-добра България“, „24 часа“ публикува позиция на бившия софийски кмет Стефан Софиянски. Според него е нужно в основния закон да се дефинират по-добре функциите и устройството на основните институции - парламент, правителство, президент, местна власт и съдебна система. „Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено“, пише Стефан Софиянски.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33