Инж. Христомир Иванов: 80% от старите жилищни сгради са без гръмоотводна инсталация

80% от старите жилищни сгради са без гръмоотводна инсталация, заяви пред БНР инж. Христомир Иванов – експерт по защита от мълнии в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

„Съобразно наредбата за мълниезащита, отговорността за изправността на една такава инсталация е на собственика или управителя на съответната сграда. Той е длъжен да контролира и инспектира състоянието на тази гръмоотводна инсталация. … Голяма част от жилищните блокове, когато са строени преди 20-30 години, са имали гръмоотводна инсталация. В момента, в който се е случило така, че се е наложил ремонт на покривната конструкция, дошлата бригада вижда някакви железа върху покрива, хвърлила ги е и така сградата остава без гръмоотводна инсталация. Това са 80% от старите жилищни сгради“, обясни той в интервю за предаването „12+3“.

По думите му една добре изградена мълниезащита би струвала от 800 до 1500 лв.

Инж. Христомир Иванов обясни как можем да се предпазим:

„Когато не можем да се приберем, трябва да застанем с прибрани един до друг крака, свити, клекнали и да не бъдем близо до високи дървета, за да можем да се предпазим. Метални предмети, чадъри, телефони, въдици могат да бъдат нещо като елементарен гръмоотвод, който може да привлече мълнията“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33