Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Президентът гневен на „24 часа“, но фактите са свещени за нас“, е днешното чело на всекидневника, което отговаря на критики на Румен Радев към изданието. Вестникът цитира позиция на председателят на АПИ Георги Терзийски и четирима съдии, потвърждаваща информация, че президентско вето ще спре 73 дела за отчуждаване на имоти, нужни за разширения на софийския Околовръстния път. Според предишна публикация в изданието Радев слага „втора тапа“ на пътя.

„Бързата кучка“ е озаглавен коментар на първа страница на „Дума“ по повод намаляването на партийните субсидии по предложение на ГЕРБ. След референдума по темата преди 2 години „не бе обяснено достатъчно защо политическите формации имат нужда от държавно финансиране, сега отново липсват обяснения“, гласи коментарът. Темата е анализирана и в „Сега“ под заглавие „Левче на глас им е малко? Хайде да го докажат“.

„ГЕРБ, БСП и ДПС първо да разкрият тайните заплати на вождовете си и разходите за воаяжи, после да хленчат за субсидиите“, призовава авторът Юлиана Бончева. Според „Земя“ ГЕРБ и Обединени патриоти са затънали в „див популизъм“, отказвайки да дебатират намалението с БСП.

„Затворът за джойнт работи само за статистиката на МВР“, гласи друг анализ в „Сега“, провокиран от случая на мъж със 100-процентова инвалидност, осъден ефективно заради употреба на марихуана за медицински цели. Докато в България преследваме за стрък канабис, Западът легално развива индустрия за милиарди, пише вестника и допълва, че „тежките наказания за притежание не намаляват употребата“ на наркотика. 

„Газ битката САЩ - Русия сваля цената на горивото у нас“, гласи челото на „Труд“. Вестникът цитира енергийният експерт проф. Атанас Тасев, според който поевтиняването ще дойде от изграждането на хъба „Балкан“ и битката между тръбния газ на Русия и втечнения на САЩ.

„Според ООН българите никога повече няма да надхвърлят 7 милиона души“, предупреждава „Земя“, цитирайки демографска прогноза на международната организация. Най-лошият сценарий предвижда през 2100 година в България да живеят общо 2,18 милиона души, допълва земеделския вестник. 

„Заливат ни с евтина палма“, предупреждава първата страница на „Монитор“, според която „пробутват масово сиренето менте в кръчмите“ и „от началото на 2019 година производството на имитации е с 1200 тона отгоре“. Причините, според вестника, са нарастващото търсене на имитиращите сирене продукти, както и поевтиняването на суровината за производството им.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33