Оставка подаде изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев

Петър Илиев - Изпълнителен директор на НЕК
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев е подал оставка. Това съобщи той за "Хоризонт". Той аргументира оттеглянето си от поста с лични причини. Петър Илиев е и председател на Българския енергиен холдинг, но не е поискал да бъде освободен и от този пост.

През последните месеци Петър Илиев влезе в остри спорове с енергийния регулатор заради определените на НЕК цени, които според него не са достатъчни за покриване на разходите на компанията, както и с работодателите, които оспориха обявения от компанията търг за продажба на ток на борсата от ВЕИ производители с мощност от 1 до 4 мегавата. Това решение на НЕК председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов коментира:

"Неправилно ги реализира на дълги договори, защото по този начин изкривява пазара. Но той реши, че това е начинът. Г-н Илиев беше уверен, че действа правилно и в интерес на компанията. Обаче участниците в независимата енергийна борса, поради факта, че има държавни компании, ги окачествяват като част от правителствената политика във връзка с пазара на електрическа енергия".

Петър Илиев подава оставка в момент, в който тече тримесечният срок за подаване на оферти за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". 

На 17 юни след сигнал на работодателите бе отменен търг на НЕК за продажба на ток от малките ВЕИ централи на борсата.

Свързани новини

професор Атанас Тасев

Атанас Тасев за оставката на шефа на НЕК: Не е добре за здравословното състояние на енергетиката

НЕК и Петър Илиев, като управляващ тази голяма енергийна компания, бяха подложени на невероятен натиск от работодателите, най-общо казано – всички видове техни асоциации. Дали премиерът ще приеме, или няма да приеме оставката, е вторично, но, като..

публикувано на 19.06.19 в 18:28