Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социална тревожност е когато смятаме, че другите живеят по-добре

Пламен Димитров- Дружество на психолозите в България
Снимка: Ани Петрова

Психологически проблем е когато изпитваме непреодолим страх, че другите живеят по-добре от нас. Страхът от пропуснати възможности също е проблем. Това коментира пред БНР д-р Пламен Димитров от Дружеството на психолозите в България.

„Това е непреодолима форма на опасение, което изпитваме, че другите може би имат по-награждаващи ги, по-приятни, по-вълнуващи преживявания от самите нас и ние не участваме в такива дейности, в такива събития, в тази среда, в която другите живеят по-добре. Психолозите, психотерапевтите, психиатрите, които отдавна познават този комплекс го свързват обикновено с това, което наричаме социална тревожност. Тревожност в отношенията с другите и в отношението към себе си като социално същество“, каза той в предаването „Хоризонт до обед“.

Д-р Пламен Димитров говори и за проявата на засилено желание да се интересуваш какво правят другите, да знаеш как живеят и да сравняваш себе си с тях.

„Това е най-добре обяснено от екзистенциалната психология и психотерапия, които казват, че хората изпитват празнота, несигурност в своето благополучие и в правилността или полезността на действията. Не се наслаждават на живота си тук и сега и не са потопени в потока от собствени преживявания, дейности, които да им дадат това наслаждение, тази удовлетвореност от случващото се в собствения им живот, и имат нужда да надничат в битието, в действията на другите.“

Пламен Димитров обясни и проблема със страха да не съжалява човек за нещо: 

„Имам такива изследвания, дългогодишни, с хората, които имат този екзистенциален проблем, че, непрекъснато анализирайки живота си, установяват, че са пропуснали възможности или се сравняват с околните, връстниците си например. Те имат този натрапчив страх от това, че съжаляват за случилото се или за пропуснатите възможности и наблюдават как се справят с това другите и често пъти им се иска да живеят като тях.“

Жители на Враца коментираха психологическия проблем наречен FOMO, т.е. страхът от пропусната възможност.

„Много интересно, защото сега се диагностицирах, анализирах и може би го имам този синдром, защото имам постоянно страх като пропусна някой рок концерт и не само рок концерт, много обичам да ходя на концерти и гледам после да компенсирам с някои други, които не са ми точно на сърце. Сега разбирам, че може би да имам и аз такива предпоставки за този синдром - FOMO.“

„Аз ги определям като хора консуматори и никога не им стига. Те винаги искат да посетят всичко, да видят всичко и това са доста предприемчиви хора и са много насъскани за самия живот и са готови на всичко, на всяка цена да притежават колкото могат повече. Наскоро чух за този синдром и според мен това са абсолютни глупости.“

„С новите технологии - нови болести, нови пристрастявания. Едното върви за ръка с другото. Хората непрекъснато искат да бъдат информирани, да не пропускат неща, винаги да са осведомени, винаги да знаят какво се случва, винаги да изискват най-доброто. Просто до някаква степен не умеят да се наслаждават на момента, на мига и на това, което имат, а просто гледат винаги ако могат по някакъв начин навсякъде да взимат максимално от всичко и да не пропускат нищо. Интересното е, че улисани в това нещо, в тези технологии, непрекъснато четейки къде какво можем,  ние пропускаме това, което го имаме в момента и в настоящето и така, без да го виждаме това, което ни е пред очите, не го забелязваме, винаги гоним това, което го нямаме и пропускаме това, което го имаме.“ 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17