Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Унгария се чувстват уважавани и се гордеят с произхода си

Българската църква в Будапеща "Св., св. Кирил и Методий"
Снимка: bg.wikipedia.org

За Унгария българите са истински приятели. А това приятелство е градено над сто години. От няколко поколения доказало се е при исторически обрати и е устояло проверките на времето.

„Българските градинари, нашите предци са изградили много силен позитивен имидж на това да си българин и тук никой не се срамува от това, че е българин, а напротив с голяма гордост казва, че е българин в Унгария“, каза пред БНР Алекси Андонов. Дядо му бил от българските градинари от село Драганово, за които преди век Унгария станала втора родина.

„Тук в Будапеща има две големи фамилии, едната е от село Поликраище, другите са от Драганово. Ние от Драганово сме малцинство, но и двете села са доста задружни тук като българи. В Унгария не е просто една българска общност в чужбина. Това са две села, от които е емигрирало значителна част от населението и затова тук връзката е много, много по-тясна отколкото при други български общности в чужбина“, разказа Андонов в предаването „Хоризонт до обед“.

Българите помогнали на Унгария в трудни времена:

„В Унгария в края на XIX век зеленчукопроизводството е било така доста слабо и неразвито. Земеделието също по принцип е било много зависимо от времето. Ако вали дъжд има добра реколта. Когато идват българските градинари те вкарват изцяло нови технологии с поливане и с това нещо донякъде монополизират пазара на зеленчуци в Унгария след Втората световна война, когато има много глад в Унгария. Българите общо взето спасяват Будапеща от глад. Тогава като признание от унгарската община получават мястото за културния дом, където е изграден. Общо взето много неща са дали българите на Унгария“.

Затова са и сред 13-те официално признати малцинства от Унгария през 2014 година.

„В Унгария сме пуснали доста сериозни корени. Официално в конституцията сме признати като част от унгарската нация.“

Драгета Белошинова, трето поколение българка в Будапеща разказа:

„Не съм последвала моите предци. Отпаднала съм далече от това дърво. Аз съм тази ябълка“.

Тя е от фамилия на търговци от Поликраище - другото село, в основата на българската общност в Унгария.

„Първоначално моите прадядо и дядо са дошли на гурбет навремето. Те са се установили в 1951 година за постоянно тук в Унгария. Имаме още живи връзки с роднините в България. Имаме още пътешествия в България, много хубави спомени.“

Родината на предците си не е забравил и Андрей Палоц, синът на Драгета. Свързва България с детската градина в Будапеща и още:

„Това е религията, тя също е важна. Посещаваме българската църква в Будапеща. Като малък учих български народни танци. Имам приятели българи още от детската градина.“

В Будапеща продължава да има българска детска градина. Преподавател е Камелия Делионова:

„Българска двуезична детска градина и изключително голямо удоволствие и чест. В момента са 19 деца. Част от тях са от смесени бракове, част от тях са само българчета. И  едно предизвикателство да се работи с такава интересна и различна група."

Благодарение на Камелия децата с български корени в Унгария се запознават с българския език и традиции:

„Половината от деня всъщност прекарват с мен. Говоря изцяло на български останалата половина прекарват с колежката ми, която е унгарка. Идеята е да имат познания към родния език, да усвояват думи, изрази, да знаят хубаво езика и тъй като те продължават част от тях в унгарската образователна система да бъдат подготвени и за нея.“

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20