Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецакция срещу лихвари в Берковица, задържани са петима души от ромския квартал

| обновено на 20.06.19 в 15:14
Снимка: БГНЕС

Петима души от ромския квартал в Берковица са задържани за участие в организирана престъпна група за лихварство и силови действия. Акцията на специализираната прокуратура и ГДБОП започна тази сутрин едновременно в Берковица и село Арчар, Видинско.

Заместник главният прокурор Иван Гешев, който беше на мястото, заяви:

"Даваш един лев и прибираш коли, апартаменти, злато и какво ли още не. Това е стандартна ситуация в такива бедни махали. Ако им видите къщите, много хора биха им завидели на стандарта. Друг е въпросът, че най-вероятно ще се окаже, че са построени незаконно."

Главният секретар на МВР старши комисар Ивайло Иванов допълни, че полицията работи по случая от лятото на миналата година, а повечето арестувани са роднини:

"Лицата са криминално проявени, с роднински връзки всичките. Просто един семеен бизнес".

Според съседи разследваното семейство има магазин и отпуска стоки на вересия, но не взема лихви.

В Арчар е арестувано едно лице. Иззети са и два автомобила

Утре ще стане  ясно на колко от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения и ще иска ли прокуратурата задържането им под стража.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с ръководителите на службите

Премиерът проведе среща с ръководителите на службите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите, съобщиха от правителствената пресслужба. Обсъдени са две основни теми – организацията на изборите на 9 юни и ситуацията в Близкия изток. Главчев, цитиран от пресслужбата, казва, че се действа „безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Йоловски се връща като зам.-министър. Главчев назначи общо 9 зам.-министри в 6 министерства

Служебният премиер Димитър Главчев назначи 9 заместник-министри в 6 министерства, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.  На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен Александър  Йоловски - министър на ведомството в..

публикувано на 16.04.24 в 14:01
Иван Гешев

Гешев пред комисията за Нотариуса: Не го познавам

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че не познава Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана по време на провеждащото се в този час заседание на временната парламентарна комисия за Нотариуса. "Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само..

публикувано на 16.04.24 в 13:48

Дни на кариерата в Русенския университет

21 работодателски организации се включиха във финалното събитие "Национални дни на кариерата", което се провежда днес в Русенския университет. Основната цел на изложението е потенциалните стажанти и служители да открият възможности за професионалната си реализация. Вече не говорим за "Пазар на труда", а за "Пазар на кандидата", тъй като от..

публикувано на 16.04.24 в 13:26
 УМБАЛ

ИСУЛ възстанови животоспасяващи костно-мозъчни трансплантации за деца

Детската онкохематология в ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации, след като те бяха временно прекъснати заради липсата на медицински сестри. Това съобщиха от столичната университетска болница. Преди няколко дни е направена първата трансплантация на 3-годишно момиче с коремен тумор.  Костно-мозъчните трансплантации се прилагат..

публикувано на 16.04.24 в 13:26

МВР и Агенция "Митници" започнаха акция "контрабанда" по границите

МВР започна операция по границите на страната.  Действията се осъществяват от служители от "Гранична полиция", ГДБОП, Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален пропускателен режим - чрез разчет на силите и средствата, провеждане на ротация на служителите,..

публикувано на 16.04.24 в 13:20
Георги Близнашки

Проф. Георги Близнашки: Надявам се Конституционният съд да анулира промените

Даваме си сметка, че поправките на Конституцията са не просто несъвършени, а са на принципно грешна основа. Когато тръгнаха да бърникат по чл. 99, кръв ми капеше на сърцето. Приемам го лично, защото съм автор на текста. Всичко през 1991 година се разви бързо, за една безкрайна нощ . Това сподели проф. Георги Близнашки в интервю пред БНР...

публикувано на 16.04.24 в 13:18