Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Македонците трябва още да узреят за дата за преговори за членство в ЕС

Бойко Борисов в началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.
Снимка: Пресслужба на МС

Премиерът Бойко Борисов заяви днес в Брюксел, че македонците трябва още да узреят, за да получат дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС.

На журналистически въпрос за отлагането на датата той отговори:

„Те (македонците - б.р.) имат много неща да поправят още. Нека не ме разберете грешно, но докато се спори Гоце Делчев българин ли е, македонец ли е – това дребнотемие за едни герои, които действително са се били за България и за Македония, за родния край, и най-хубавите ни песни са свързани с тях, докато това е темата и непрекъснато и непрекъснато опозицията ще ме подпитва какво прави комисията… Нека да узреят. Не ме разбирайте грешно“.

„На нас ни трябва време да си довършим работата на комисията. При едни преговори, вече влизаме в друга хипотеза, и след това те ще кажат: „България ни спря“, „България ни пречи“, а аз не мога да допусна това. България направи всичко и те се изстреляха в небето. Сега те трябва да правят компромиса в комисията и антибългарската реторика“, добави Борисов.

Премиерът може би визираше Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който България подписа и това даде началото на края на застоя в приближаването на Скопие към европейските и евроатлантически институции. Както и вкарването на темата за интеграцията на Западните Балкани, част от които е Северна Македония, в дневния ред на ЕС по време на българското председателство на Евросъюза през първата половина на 2018 г.

Смесената българо-македонска експертна комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси досега постигна съгласие за праисторията и античността, но не и по темата за Гоце Делчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Захариева: Историческа грешка ще е, ако не започнат сега преговорите за еврочленство на Северна Македония и Албания

Ще бъде историческа грешка, ако преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз не започнат сега. Това коментира пред "Хоризонт" вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева преди заседанието на Европейския съвет на..

публикувано на 19.06.19 в 18:07

ЕС решава през октомври за старта на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания

Съвет "Общи въпроси" отложи определянето на дата за начало на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС за октомври. Новината съобщи на брифинг еврокомисарят по разшивярането Йоханес Хан след края на заседанието на..

публикувано на 18.06.19 в 19:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31