Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест против правилата за дивото къмпингуване блокира движението по бул. "Цар Освободител" в столицата

4
Протестиращите призоваха президента да наложи вето върху новите правила за дивото къмпингуване.
Снимка: БГНЕС

Над 200 природозащитници протестират в столицата срещу приетите от Народното събрание нови правила за дивото къмпингуване

Движението по бул. "Цар Освободител" е блокирано в района на площад "Независимост".

Протестиращите разпънаха палатков лагер пред прозорците на Президентството с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху приетите поправки, които според тях ограничават правото им на свободно къмпингуване и дори допускат ново застрояване по Черноморието.

„Очаквам президентът да наложи вето, но не очаквам парламентът да се въздържи от повторно приемане на тези лудости, които ти забраняват, в буквалния смисъл, да си спреш кемпера в 2-километровата зона. Поради тази причина ще трябва да се обръщаме и към Конституционния съд, защото според нас това противоречи и на Конституцията“, сподели един от тях пред БНР.

„Все повече ни изглежда, че искат да ни изгонят да ходим в Гърция, да ходим къде ли не в Европа“, допълни протестираща.

Новите текстове забраняват на любителите на дивата природа да разполагат палатки и чадъри извън определените за това места. Ограничава се и свободното придвижване с кемпери и каравани.

Протестните прояви на еколозите продължават и утре.

Междувременно юристи от администрацията на президента обмислят дали на текстовете да бъде наложено вето.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Екоактивисти блокираха на 14 юни движението на Орлов мост в столицата, за да протестират срещу приетите в парламента текстове от Закона за Черноморското крайбрежие.

Организацията „Бетономорие“ поиска от президента вето на закона за Черноморието

Представители на гражданската група „Бетономорие“ внесоха при президента искане за вето върху гласуваните от Народното събрание преди дни поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие . Измененията предизвикаха недоволството на..

обновено на 17.06.19 в 12:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов разговаря с депутатите от БСП

"Възраждане" търси подкрепа от БСП и ИТН за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че парламентарната му група на "Възраждане" ще проведе разговори с БСП и "Има такъв народ" за подкрепа за оставката на председателя на парламента Росен Желязков. Причината за искането е..

публикувано на 24.04.24 в 10:18
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър..

публикувано на 24.04.24 в 09:58

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на..

публикувано на 24.04.24 в 09:57
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния..

публикувано на 24.04.24 в 09:14